Voorbeeld uniform voor een luitenant kolonel politietroepen

Foto: Collectie H.G. Beerman (Het Regionaal Archief Dordrecht) *, let op: ingekleurd en bewerkt omwille van de uitleg over de verschillende rangen binnen het Nederlandse Leger 1939/1940, zie origineel. (Beweeg de slider slider op de afbeelding naar links of rechts, om het voorbeeld meer of minder zichtbaar te maken ten opzichte van het origineel)

Onderscheidingstekens


Een luitenant kolonel droeg twee goudkleurige sterren en een zilverkleurige balk op de kraag. Op de veldmuts droeg hij een zilverkleurige bies. Op de grijsgroene kepie waren de onderste (eerste) bies en de bies daarboven (tweede) en de bies onder de bovenrand (derde) zilverkleurig.

Functies


De luitenant kolonel was een hoofdofficier. Bij de politietroepen was op 10 mei 1940 geen luitenant kolonel actief.

Bewapening


Het persoonlijk wapen van de luitenant kolonel was doorgaans het pistool M25.
*Voor het doel van deze site (inzichtelijk maken van de kleuren, de onderscheidingstekens en de draagwijze van de uniformen van de verschillende militairen bij de Nederlandse Krijgsmacht 1939/1940) is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de kleuren en de symbolen die passen bij de voorgestelde rang en het betreffende wapen/ dienstvak. Daarbij wordt dus bewust afgeweken van de kleuren en symbolen die passen bij de originele foto teneinde de ongeoefend kijker correct te informeren; zie origineel.