PISTOOLTAS NO. 2A. De pistooltas nr. 2 voor het pistool M25 was gemaakt van bruin of zwart tuigleder. Op de tas zat een messing beugel die met twee holnieten werd vastgezet. De tas sloot men af met een klep met kolfbeschermer. Aan de onderzijde van de klep zat een messing sluitplaat, vastgezet met vier holnieten.

B. Aan de zijkant zat een afsluitbare koker voor een pompstok voor het pistool. Op de foto is de klep voor de koker geopend en de pompstok uitgenomen.

C. Op de klep was boven de sluitplat een sluitriem opgenaaid met een stootpunt die geschoven door de beugel, de tas afsloot.

D. Aan de binnenzijde van de klep is bovenaan de sluitplaat met knoopsgat zichtbaar. In het midden de aanhechting van de sluitriem aan de binnenzijde van de klep.

E. Op het platte vlak van de pompstok werd het wapennummer ingeslagen wat behoorde bij het pistool.

F. Uiteinde van de pompstol voor het pistool M25.


G. Op de tas stond vaak het wapennummer ingestanst. Hier is het oude nummer doorgehaald, met daaronder het nieuwe nummer. Aan de bovenzijde de geopende klep van de koker voor de pompstok.

H. Aan de achterzijde van de tas was een passant schuin vastgenaaid voor bevestiging aan de koppel-/ lijfriem.
I. Stempel van de keurmeester op de buitenkant van de passant.

J. Zijkant van de pistooltas met zicht op de koker voor de pompstok waarvan de openstaande klep goed zichtbaar is aan de bovenzijde.Leestip:
De ransel op de rug - De uitrustingstukken van de Nederlandse soldaat sinds 1813. Deel 1, verzameld door Martien Talens.


Fotogallerij(klik op foto om te vergroten)


A. foto: CM1940.nl


B. foto: CM1940.nl


C. foto: CM1940.nl


D. foto: CM1940.nl


E. foto: CM1940.nl


F. foto: CM1940.nl


G. foto: CM1940.nl


H. foto: CM1940.nl


I. foto: CM1940.nl


J. foto: CM1940.nlDe foto's in deze kolom met foto: zijn eigendom van degene die in achter de dubbele punt staat genoemd. Buiten de door hen gestelde voorwaarden of zonder uitdrukkelijke toestemming van rechthebbende is het gebuik van deze afbeelingen niet toegestaan.

All photographs with foto: are property of that person or organisation and are not to be reproduced or used by others without permission of the owner.