PATROONTAS KLEIN / KARABIJN
A. In de patroontas klein voor de karabijn M95 kon men 10 patronen opbergen. Meestal waren ze gemaakt van bruin tuigleder, er zijn ook exemplaren bekend van zwart tuigleder.

B. Aan de achterzijde van de tas was een lus / passant geklonken zodat de tas aan de koppel / lijfriem kon worden geregen. Deze patroontas werd bij de politietroepen in een serie van 4 stuks aan de koppel / lijfriem gedragen bij zowel sergeanten als korporaals; bereden of onbereden.


C. De afmetingen waren, 70 mm lengte, 40 mm breedte en 90 mm hoogte. Naar onderen liep de tas smaller toe. Aan de onderzijde zat een metalen knop waar het knoopsgat in de klep door kon zodat de tas werd afgesloten.

D. In de lengte was een hardlederen tussenschot geplaatst zodat 2 houders / clips van elk 5 patronen in de tas konden worden geschoven.

E. Op de tas, onder de klep is het wapennummer ingeslagen (zonder letters), hier 4042.

F. De houder / clip met 5 patronen, klaar om in de tas geduwd te worden. Op de klep is het wapennummer (zonder letters) zichtbaar en het CM 1918 stempel.


G. Op de onderzijde van de tas is de knop zichtbaar. De onderzijde is veel smaller dan de houder / clip toelaat.

H. Aan de bovenzijde is de tas precies lang genoeg om de houder / clip vast te klemmen zodat het niet gaat rammelen.


I. Twee houders / clips met elk 5 patronen en een munitiedoosje uit 1935 waar de patronen uitgehaald werden om ze vervolgens in de houder te steken.

J. Uitgeklapt munitiedoosje voor No.1 scherpe patronen uit 1935.
Leestip:
De ransel op de rug - De uitrustingstukken van de Nederlandse soldaat sinds 1813. Deel 1, verzameld door Martien Talens.


Fotogallerij(klik op foto om te vergroten)


A. foto: CM1940.nl


B. foto: CM1940.nl


C. foto: CM1940.nl


D. foto: CM1940.nl


E.


F.


G.


H.


I.


J. foto: CM1940.nl