PATROONHOUDERTAS PISTOOL NO. 1
A. In de patroonhoudertas no. 1 voor het pistool M25 kon men vier magazijnen/ patroonhouders van elk 8-9 patronen opbergen. Meestal waren deze patroonhoudertassen gemaakt van bruin tuigleder, er zijn ook exemplaren bekend van zwart tuigleder voor de KMAR.

B. Aan de achterzijde van de tas was een lus / passant geklonken zodat de tas aan de koppel / lijfriem kon worden geregen. Bij de pistooldragenden werd doorgaans een enkele patroontas pistool gedragen.


C. De afmetingen waren, 90 mm lengte, 35 mm breedte en 120 mm hoogte. Aan de voorkant van de tas is het stiksel zichtbaar van het tussenschot dat in de breedte van de tas werd geplaatst.

D. De rechthoekige tas werd aan de voorkant afgesloten met een grote klep, heel anders dan het meer bekende model no. 2 dat een klein klepje en een afsluiriem had. Aan de zijkant is het stiksel zichtbaar van het tussenschot dat in de lengte van de tas werd geplaatst. De tas had dus twee kruislings geplaatste tussenschotten.


E. Binnenzijde van de klep en de tas met rechts zichtbaar het knoopsgat in de klep die over de knoop onder de tas was gemnonteerd.

F. Zijaanzicht met geopende klep. Knoopsgat en knoop zijn duidelijk zichtbaar. Aan de zijkant van de tas het stiksel waarmee het tussenschot werd gefixeerd.


G. De onderzijde van deze tas was rechthoekig. Deze tas leek wel op de patroontas voor karabijn, die laatste had echter een kenmerkende taspstoelopende vorm terwijl die van de patroonhoudertas no. 1 recht was.

H. Vier patroonhouders/ magazijnen pasten in de patroonhoudertas no. 1.
Leestip:
De ransel op de rug - De uitrustingstukken van de Nederlandse soldaat sinds 1813. Deel 1, verzameld door Martien Talens.


Fotogallerij(klik op foto om te vergroten)


A.


B.


C.


D.


E.


F.


G.


H.De foto's in deze kolom met foto: zijn eigendom van degene die in achter de dubbele punt staat genoemd. Buiten de door hen gestelde voorwaarden of zonder uitdrukkelijke toestemming van rechthebbende is het gebuik van deze afbeelingen niet toegestaan.

All photographs with foto: are property of that person or organisation and are not to be reproduced or used by others without permission of the owner.