DE NEDERLANDSE STALEN HELM MODEL 1927, MODEL 1933, MODEL 1938

De Nederlandse helm nieuw model M27, M33 en M38 A. Op de helmplaat van de nedertlandse stalen helmen type M27, M 33 en M 38 stond een heraldische Nederlandse leeuw. Graficus/ beeldhouwer Chris van der Hoef (1875-1933) ontwierp deze in Jugendstil. De helmschaal moest bij het solderen van de helmplaat eerst verhit worden om een goede hechting te verkrijgen.

B. De sleuf voor het helmdraagriempje aan de achterzijde bij de omgekraalde helmrand. 33 BS refereert aan het fabricagejaar 1933.C. Een helm M 27 van Verblifa gefabriceerd in 1932-1933 met zwart gekleurde helmplaat. Het plaatstaal voor de helmen was afkomstig van Poldi-Hütte fabrieken in Praag (Tsjecho-Slowakije).

D. Het binnenwerk van deze M 27 van Verblifa werd door Lederwarenfabiek NV J. de Valk jr., Chasséstraat te Amsterdam vervaardigd.
E. De drie leren flappen van het binnnewerk waren standaard aan de helmzijde elk voorzien van een beleg van dik kussenachtig oranje vilt van 1,5 mm dikte.

F. het binnenwerk zat met zeven klinknagels vast aan schaal. Op het leer van het binnenwerk is het CM stempel zichtbaar.

G. De gesp voor het helmriempje zit met een stukje riem en een vierkante ring vast aan het binnenwerk van de helm.

H. Het andere deel van de helmriem zit aan de overzijde van de helm eveneens vast met een vierkante ring aan het binnenwerk van de helm. De lange helmriem is van chroomzwart leer gemaakt.

I. Detailfoto van het verstelriempje met kleine gesp aan de achterkant van het binnenwerk, waarmee men de helm vaster of losser op het hoofd kon laten aansluiten.

J. Binnenwerk met kinriem.

K. Helm met verwijderde helmplaat. Tijdens de meidagen van '40 werd de helmplaat soms verwijderd. Een kogel zou hier te makkelijk grip op kunnen krijgen. In werkelijkheid had de helmplaat geen of nauwelijks invloed op een kogel die de helm kon doorboren.

L. Het glimmen van de helmen M 27, M 33 en M 38 werd als zeer bezwarenlijk gezien, wat overigens ook wel bij helmen van andere legers voorkwam. In sommige gevallen schilderde men de helm over, zoals in dit voorbeeld met donkergroene alkydalverf.

Als tijdens dienst de helm niet gedragen hoefde te worden, werd deze vervangen door de veldmuts, ook wel schuitje genoemd. Buiten diensturen mocht in sommige gevallen ook de kepie gedragen worden.Linktip:
Dutch Helmets
Leestip:
De Nederlandse stalen helm 1916-1992, onder redactie van Kevin de Joode.


Fotogallerij helmen

(klik op foto om te vergroten)


A. foto: Dutch Helmets


B. foto: Dutch Helmets


C. foto: Dutch Helmets


D. foto: Dutch Helmets


E. foto: Dutch Helmets


F. foto: Dutch Helmets


G. foto: Dutch Helmets


H. foto: Dutch Helmets


I.


J.


K. foto: Dutch Helmets


L. foto: Dutch Helmets


De foto's in deze kolom met bron Dutch Helmets.nl zijn eigendom van Dutchhelmets.nl. Buiten de door hen gestelde voorwaarden of zonder uitdrukkelijke toestemming van rechthebbende is het gebuik van deze afbeelingen niet toegestaan.

All photographs with foto: Dutch Helmets are property of Dutchhelmets.nl and are not to be reproduced or used by others without permission of the Dutchhelmets.nl administrator.