Staf derde compagnie van het 22e Grensbataljon

Infanterie compagnie staf, 3-22 G.B.

Commandogroep, compagniescommandant,
1 ordonnans, 1 tamboer en 1 mitrailleurhersteller M20

Administratieve groep, groepscommandant SMA, fourier en facteur


Keukentrein, 1 menagemeester, 1 kok, 2 bijkoks
Locatie van de staf in Didam.

Werkelijke sterkte:

De derde compagnie (3-22GB) stond onder leiding van 1e luitenant H.A.F. Bergmans. De werkelijke sterkte van de staf is grotendeels gebaseerd op het verslag Bergmans en het bericht van Pelkman (grensdetachement 4) en bestond waarschijnlijk uit 2 officier, 3 onderofficieren en 7 manschappen (totaal 12 militairen).

De commandogroep en de administratieve groep waren op de commandopost in de Landbouwschool aan de Dijksestraat 12 in Didam. De keukentrein was waarschijnlijk verder in het achterland opgesteld, mogelijk zelfs bij de staf 22 GB in Duiven.

Primaire taak van de staf was het doorgeven van informatie. Op de commandopost zouden ingeval van meldingen van grensoverschrijdingen van de genoemde grenswachten deze telefonisch en/of per motorordonnans aan commandant 22 GB in Duiven; de alarmcentrale in Zevenaar; commandat Groep IJssel Zuid en TBO worden doorgegeven. De post was niet ter verdediging ingericht.

Oorlogsverrichtingen:

De primaire taak van de staf was het doorgeven van informatie. Op de commandopost zouden ingeval van meldingen van grensoverschrijdingen van de genoemde grenswachten deze telefonisch en/of per motorordonnans aan commandant 22 GB in Duiven; de alarmcentrale in Zevenaar; commandat Groep IJssel Zuid en TBO worden doorgegeven. De post was niet ter verdediging ingericht. De berichten waren doorgegeven toen rond 4.15 (NL tijd) een colonne met luxe wagen, motoren en vrachtwagens de Dijksestraat kwam oprijden, waarschijnlijk vanuit de Ravenstraat. De lichte mitrailleur opende het vuur en een vuurgevecht volgde. De colonne stopte, binnen 10 minuten was de commandopost omsingeld en gaf Slagman, na kort overleg met van Soest, de post over.

Verliezen:

Bij het vuurgevecht sneuvelde Jan Thomas van Kekem, aan Duitse zijde zou een militair gesneuveld zijn en enkelen gewond geraakt, zie het verslag Bergmans .

(Deze pagina is nog in bewerking. Derhalve zullen, voor zover noodzakelijk, nog aanvullingen en/of correcties volgen.)