2e sectie (Kesteloo) derde compagnie van het 22e Grensbataljon

Infanterie sectie Kesteloo, 3-22 G.B.

Sectiecommandant

Grenswachtdetachement 4, Beek


Grenswachtdetachement 5, BeekGrenswachtdetachement 6, Stokkum
De 2e sectie van de 3e compagnie van het 22e Grensbataljon, onder leiding van reserve 1e luitenant G.J. Kesteloo ingekwartierd/ ondergebracht in en rondom Beek en 's Heerenberg. De 2e sectie bestond hoogstwaarschijnlijk uit 1 officier (luitenant Kesteloo), 3 onderofficieren en 21 manschappen (totaal 25 militairen), waarschijnlijk minder. De sectie was verdeeld in grensdetachementen van ongeveer 5-7 militairen.

Deze grensdetachementen waren gekoppeld aan de grensposten 4, 5 en 6. Grenspost 4 was bij Stal Kroes aan de Zuider Markweg. Grenspost 5 aan de Eltenseweg bij het grenskantoor. Grenspost 6 bij Stokkum bij het cafe het klaphek bij de samenkomst van de Eltenseweg, Linthorsterweg, Gildestraat en 's Heerenbergseweg.

Inkwartiering

Onbekend is waar de sectiecommandant was ingekwartierd. De manschappen verbleven waarschijnlijk in de buurt van de grensposten zelf.

Oorlogsverrichtingen:

Bij of vlakbij grensdetachement 4 passeerde de Duitse overvalploeg voor Westervoort en Zutphen de grens. Het detachement stond niet telefonisch in contact met de commandopost van Bergmans in Didam. Of de motorordonnans de melding heeft over kunnen brengen is niet duidelijk. Het detachement trok terug op Dijk en werd aldaar gevangen genomen.
Het grensdetachement 5, met commandant sergeant Th. G. Berens of G.B. Rijntjes werd kort na X-Zeit omsingeld en moest na een vuurgevecht waarbij de soldaat Gerrit Johan Hogeweg sneuvelde en enkele manschappen gewond raakten, de strijd opgeven.
Het grensdetachement 6, met commandant sergeant U. Janssen of sergeant G. Veenstra, werd enigszins bij verrassing overvallen. De wacht verwachtte de vijand vanuit het oosten terwijl die over de Lindhorsterstraat vanuit het zuiden de post bij cafe het Klaphek onverhoeds naderde. De commadant kon de grenoverschrijding nog wel melden, maar de motorordonnans had geen gelegenheid om af te rijden.


Verliezen:

Van deze sectie sneuvelde soldaat Gerrit Johan Hogeweg bij het vuurgevecht bij grenspost 5. De compagniescommandant maakte melding van een gewonde die later daaraan is overleden, echter zijn naam is nog niet achterhaald.(Deze pagina is nog in bewerking. Derhalve zullen, voor zover noodzakelijk, nog aanvullingen en/of correcties volgen.)