Home Verhaal Fotoboek Discussiegroep
Abwehrstellen 1939

Personen : Friedrich Carl Marwede

Major Friedrich Marwede


Alias: Messerschmidt, Neumeister (waarschijnlijk), Pfalzgraf

Geboortedatum

15-11-1895

Geboorteplaats:

Bremen

Overlijdensdatum

28-05-1969

Verbonden aan:

Gruppe 1/W (West) Abwehrabteilung II

Leiter Gruppe 1/W (West) Abwehrabteilung IIMarwede werd op 15 november 1895 als zoon van een koopman in Bremen geboren. Na het neue Gymnasium in Bremen studeerde hij rechten en geschiedenis in Zwitserland.

Als soldaat streed hij aan Duitse kant mee tijdens de Eerste Wereldoorlog waarbij hij in 1916 krijgsgevangen werd gemaakt en naar Siberië vertrok. Hij wist in 1920 uit Russische handen te vluchten en keerde terug in Duitsland.

Bij terugkomst werd hij lid van de rechtskonservativen Deutschnationalen Volkspartei (DNVP) en van 1923 tot 1924 was hij lid van der Bremischen Bürgerschaft; de gemeenteraad van Bremen.

Van 1923 tot 1926 was hij hoofdredacteur van de Nationale Rundschau; een nationalistische krant die later de Bremer Zeitung ging heten. Vervolgens werd hij tot 1933 hoofdredacteur van de Kösliner Zeitung, een plaatselijke krant in het Pruisische Köslin, thans Koszaliński (Polen).

Hij was als leiter verbonden aan de Gruppe 1/W (West) Abwehrabteilung II . In die hoedanigheid verzamelde hij een groep mensen om zich heen waaronder:
Hauptmann Alfred Krehl (Landesleiter VDA Wurtenberg)
Alfred Toepfer
Hans Otto Wagner
Franz Fromme
Walter Reusch
Robert P. Oszwald
Fritz Erfurth
Sonderfuhrer Friedrich Scheuermann
Unteroffizier Wilhelm Bodens

Hij was de bepalende figuur in de contacten met onder andere:
- de IRA, de bevoorrading en het faciliteren daarvan,
- Vlaamse nationalistische bewegingen waaronder de VNV
- de Nederlandse nationalistische en nationaal-socialistische bewegingen, waaronder de NSB en NSBND
- de Parti Autonomiste Breton (Nationalistische beweging in Frankrijk)
- de Tiroler Heimwehr.

De werkwijze was afhankelijk van de betrokken partijen maar het doel was de bewegingen zover te krijgen dat ze de samenleving zouden ondermijnen uiteenlopend van propaganda tot en met bomaanslagen op militaire faciliteiten.

Onder het alias Messerschmidt legde hij ook contact met het VNV in Belgie, de NSB in Nederland en de NSBND in Duitsland. Hij vond Herdtmann bereid om mee te werken aan de inzet van leden van de NSBND aan militaire acties die de Duitse inval in Nederland zouden moeten vergemakkelijken; voornamelijk bij het voorkomen van de vernieling van belangrijke spoor- en verkeersbruggen.

Na de inval meldde hij zich met Scheuermann op 16 mei 1940 bij Mussert waarmee hij een gesprek voerde, waarna hij op 17 mei 1940 een gesprek had met Staf de Clerq, de leider van het VNV. Na de oprichting van AST Brussel werd hij met enige tussenposen tot december 1942 leiter van de Gruppe II aldaar.

Na de Tweede Wereldoorlog trad hij toe tot de CDU waar hij onder andere redacteur werd van de partijkrant. Van 1953 tot 1963 werd hij opnieuw lid van de gemeenteraad van Bremen. Vanaf 1955 als plaatsvervangend fraktievoorzitter en van 1957 tot 1959 fractievoorzitter van de CDU in de Bremische Bürgerschaft.
(Deze pagina is nog in bewerking. Derhalve zullen, voor zover noodzakelijk, nog aanvullingen en/of correcties volgen.)

Gebruiksvoorwaarden Colofoon Copyright 2014-2015 J.F.D. Bruinsma, bijgewerkt op 24 mei 2015