Home Verhaal Fotoboek Discussiegroep
Abwehrstellen 1939

Personen : Erwin von Lahousen

Oberst i.G. Erwin von Lahousen


Osterreichische Nationalbibliothek, 205314-C

Alias: Arnim Lahousen, Edler von Vivremont, Dr. Schmidt, Zwilling-Odysseus, Vivremont, Zwilling, Lahusen, Lehmann

Geboortedatum

25-10-1897

Geboorteplaats:

Wenen

Overlijdensdatum

24-02-1955

Verbonden aan:

Abteilung II Amt Ausland/ Abwehr

Leiter Abt II Amt Ausland/ Abwehr

Erwin Heinrich Rene von Lahousen Edler von Vivremont
Geboren 25 Oktober 1897 in Wenen; overleden 24 Februari 1955 in Innsbruck.
Levensloop zoals door Lahousen zelf beschreven (PDF).

Von Lahousen werkte vanaf 1934 als inlichtingen officier in het Oostenrijkse leger nauw samen met de Duitse Abwehr, met name met betrekking tot informatie over Tjechoslowakije. Na de annexatie van Oostenrijk in 1938 was het dan ook logisch dat hij bij de Duitse Abteilung I Amt Ausland/ Abwehr werd aangesteld. Hij werd de vertrouweling van Canaris die hem met ingang van 10 november 1938 benoemde tot leider van de Abteilung II.
Zijn broer en zijn zwager kregen aan den lijve met de nazi-terreur te maken; broer Wilhelm Gustav Adolf Lahousen Edler von Vivremont werd direct na de Anschluss gearresteerd en vastgezet in een Gestapo gevangenis omdat hij zich voor de Anschluss ongunstig had uitgelaten over het nazi-regime. Na interventie van Canaris en Erwin werd hij verbannen naar Rimsting an der Chiemsee.

Van september 1939 tot juli 1943 was Erwin von Lahouse hoofd Abteilung II Amtes Ausland/Abwehr. In de aanloop naar de Westfeldzug speelde hij een rol bij de opzet van de Kampfgruppen van zijn Abteilung waaronder de Brandenburger. Hij kwam vlak voor de inval in Nederland dichtbij een aanslag op Hitler nadat Oster hem daartoe had aangesproken. In maart 1943 leverde hij de explosieven voor de mislukte aanslag van Fabian von Schlabrendorff op het vliegtuig waarin Hitler op 13 maart 1943 van Smolensk naar Rastenburg vloog. In augustus loste Wessel Freytag von Loringhoven hem af als leider van Abw II. Lahousen werd commandant van Grenadierregiment 96, later Grenadierregiment 4. Op 19 juli 1944 raakte hij zwaargewond bij een voltreffer op zijn commandopost. Hij verbleef lange tijd in het een hospitaal waardoor hij buiten het Gestapo onderzoek na de 20ste juli bleef. Naoorlogs was hij een belangrijke getuige in de omvangrijke Nürnberger Processen.


Meer op internet over Erwin von Lahousen

Bronnen:
The National Archives, Kew, Richmond, Surrey, TW9 4DU, KV 2/173
Abwehr-General Erwin Lahousen: Der erste Zeuge beim Nürnberger Prozess, Harry Carl Schaub (Google Books).

Gebruiksvoorwaarden Colofoon Copyright 2014-2019 J.F.D. Bruinsma, bijgewerkt op 8 januari 2019