Voorbeeld uniform voor een sergeant majoor motordienst

Meer informatie over de grijsgroene kepie model 1928
* illustratie van Henricus Johannes Heinen, ingekleurd door Chiel Zilverberg en bewerkt omwille van de uitleg over de verschillende rangen binnen het Nederlandse Leger 1939/1940.

Onderscheidingstekens


Een sergeant majoor droeg goudkleurige dubbele chevrons op de beide mouwen waarbij de galon 2x10mm breed was. Op de linkermouw was een zilverkleurige kroon geborduurd. De biezen op de mouwen waren blauw. De kraag van de veldjas had eveneens een blauwe bies. Ook de bies op de kepie was blauw. Op de kraag was een rood wiel aangebracht.

Functies


De sergeant majoor was een onderofficier. Meestal had de sergeant majoor een ondersteunende functie. Meestal was de sergeant majoor een beroeps, in een hoogst uitzonderlijk geval kon het ook een capitulant zijn. Bij de motordienst was een sergeant majoor meestal instructeur of was hij specialist in een werkplaats of ingedeeld bij de staf. Bij de motordienst kon een sergeant commandant van een (korte) colonne zijn, hij kon werken als specialist in een werkplaats of ingedeeld zijn bij de staf.

Bewapening


Het persoonlijk wapen van de sergeant majoor was doorgaans het pistool M25 of een revolver.

Uitleg


Voor nadere uitleg over de term "sergeant", zie sergeant infanterie.