Voorbeeld uniform voor een luitenant kolonel motordienst

Foto: Collectie H.G. Beerman (Het Regionaal Archief Dordrecht) *, let op: ingekleurd en bewerkt omwille van de uitleg over de verschillende rangen binnen het Nederlandse Leger 1939/1940, zie origineel. (Beweeg de slider slider op de afbeelding naar links of rechts, om het voorbeeld meer of minder zichtbaar te maken ten opzichte van het origineel)

Onderscheidingstekens


Een luitenant kolonel motordienst droeg op de kraag een goudkleurig wiel, een balk en twee zilverkleurige sterren. De biezen op de mouwen en de kraag waren blauw. De kraag van de veldjas had eveneens een blauwe bies. Op de veldmuts droeg hij een goudkleurige bies. Op de grijsgroene kepie waren de onderste (eerste) bies, de bies daarboven (tweede) en de bies onder de bovenrand (derde) goudkleurig.

Functies


De luitenant kolonel was een hoofdofficier. Bij de motordienst waren in 1939/1940 drie militairen met de rang van luitenant kolonel, nl. de commandant van een Autoregiment H.J.van Limbeek, de commandant van het IV Autobataljon A.T. Dufour en de commandant van het depot H. Polis.

Bewapening


Het persoonlijk wapen van de majoor was normaal gesproken het pistool M25.
*Voor het doel van deze site (inzichtelijk maken van de kleuren, de onderscheidingstekens en de draagwijze van de uniformen van de verschillende militairen bij de Nederlandse Krijgsmacht 1939/1940) is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de kleuren en de symbolen die passen bij de voorgestelde rang en het betreffende wapen/ dienstvak. Daarbij wordt dus bewust afgeweken van de kleuren en symbolen die passen bij de originele foto teneinde de ongeoefend kijker correct te informeren; zie origineel.