Uniform en uitrusting van de marechaussee van de Koninklijke Marechaussee 1939-1940


Uniform


Daar waar de gehele Landmacht in 1912 overstapte op het grijsgroene uniform, behielden de militairen van de KMAR het donkere uniform met blauwe kraag.

Veldtenue


Het veldtenue bestond uit een kolbak (vanaf 1939 ook helm), korte jas met schouderbedekking met nestel, rijbroek met schoenen en beenstukken danwel rijlaarzen; bruinlederen handschoenen, wapens en uitrustingstukken waarbij de dragon van leer was. Het ledergoed voor deze militair bestond uit de Sam Brown koppelriem, het pistoolholster, pistoolpatroontas en de sabelhouder.......

Dagelijks tenue


Het dagelijks tenue bestond uit een kepie, korte jas met schouderbedekking met nestel, rijbroek met schoenen en beenstukken danwel rijlaarzen; bruin- of witlederen handschoenen, geen wapens en uitrustingstukken. Het ledergoed voor deze militair bestond dan uit de Sam Brown koppelriem.

Gekleede tenue


Het gekleede tenue bestond uit een kepie, korte jas met schouderbedekking met nestel, rijbroek met schoenen en beenstukken danwel rijlaarzen; witlederen handschoenen, wandelsabel met zilveren dragon c.q. sabelkwasten zilveren of saaien.

Ceremonieel tenue


Kolbak, korte jas met schouderbedekking met nestel, rijbroek met schoenen en beenstukken danwel rijlaarzen (onderofficieren en minderen schoenen met beenstukken); witlederen handschoenen, wandelsabel met sabelkwasten zilveren of saaien.

Bewapening


Het persoonlijk wapen van de marechaussee was doorgaans het pistool M25 en het wandelsabel (klewang). Afhankelijk van de situatie droeg de marchaussee de hembrug M95 karabijn model 2 met klapbajonet.

Overkleding


Toen in 1927 de mantel en de jekker werden afgeschaft, kreeg de overjas de voorkeur. De mantel bleef voor officieren en adjudant onderofficieren facultatief.

Met dank aan de Historische Brigade Koninklijke Marechaussee .

helm van Marechaussee


Kleding- en uitrusting Marechausseehoofddeksels


helm van Marechaussee
Helm


veldmuts van Marechaussee
Veldmuts

kepie van Marechaussee
Kepie

kolbak van Marechaussee
kolbak