DE KMAR HELM
A. Bij brief van het DvD d.d. 7 februari 1939 werd de KMAR stalen helm officieel ingevoerd. De helm model 38 (met klimmende leeuw op de helmplaat) werd zwart gespoten geleverd. Nij de algemene mobilisatie van 29-8-1939 kreeg al het personeel de KMAR helm. Het valt niet uit te sluiten dat de KMAR helm ook als model 33 werd aangeleverd met bij die uitvoering passend binnenwerk.

B. De zwart gespoten helm, ook de binnenzijde was zwart, week alleen in kleur af van de gebruikelijke olijfgroene die bij de landmacht in gebruik was.


C. Het CM1940 stempel is zichtbaar aan de binnenzijde van het binnenwerk van de helm hetgeen betekent dat deze helm in 1940 in voorraad is gekomen en mogelijk ook in 1940 is uitgereikt.

D. Zowel de helm als de helmplaat waren zwart gekleurd. Waar bij overgeschilderde zwarte helmen de olijfgroene kleur vaak nog zichtbaar is, ziet men bij de KMAR helm die niet terug. De helm verving de kolbak bij het veldtenue.
E. Kenmerkend voor de model 38 helm was de bredere kinriem De schaal was identiek aan die van het model 33.

F. Achteraanzicht van de KMAR helm van het algemene model 38.
G. Tot april 1941 ging de productie van de KMAR helm door. Zij werden dan gebruikt door Gesloten Eenheden van de Gendarmerie, een voortzetting van de Marechaussee in bezettingstijd. Na bezetting had de KMAR in juli 1940 het predicaat Koninklijk verloren.

H. Op de doorgebruikte KMAR helm werd na mei 1940 ten behoeve van de nieuwe eenheid een decal geplaatst van een springende granaat aan de ene zijde (rechts) en aan de andere zijde (links) een schildje met de driekleur.

Linktip:
Dutch Helmets
Leestip:
De Nederlandse stalen helm 1916-1992, onder redactie van Kevin de Joode.


Fotogallerij helmen(klik op foto om te vergroten)


A. foto: NMM Soesterberg


B. foto: Dutch Helmets


C. foto: Dutch Helmets


D. foto: Dutch Helmets


E. foto: Dutch Helmets


F. foto: Dutch Helmets


G. foto: Dutch Helmets


H. foto: Dutch Helmets


De foto's in deze kolom met foto: Dutch Helmets.nl zijn eigendom van Dutchhelmets.nl. Buiten de door hen gestelde voorwaarden of zonder uitdrukkelijke toestemming van rechthebbende is het gebuik van deze afbeelingen niet toegestaan.

All photographs with foto: Dutch Helmets are property of Dutchhelmets.nl and are not to be reproduced or used by others without permission of the Dutchhelmets.nl administrator.