Voorbeeld uniform voor een luitenant kolonel Jagers

Foto: Collectie H.G. Beerman (Het Regionaal Archief Dordrecht) *, let op: ingekleurd en bewerkt omwille van de uitleg over de verschillende rangen binnen het Nederlandse Leger 1939/1940, zie origineel. (Beweeg de slider slider op de afbeelding naar links of rechts, om het voorbeeld meer of minder zichtbaar te maken ten opzichte van het origineel)

Onderscheidingstekens


Een luitenant kolonel bij de Jagers droeg een zilverkleurige ster en een goudkleurige balk op de kraag. De biezen op de mouwen waren groen. De kraag van de veldjas had een groene bies en ook de biezen op de broeknaden waren groen. Op de veldmuts droeg hij een goudkleurige bies. Op de grijsgroene kepie waren de onderste (eerste) bies, de bies daarboven (tweede) en de bies onder de bovenrand (derde) goudkleurig.

Functies


De luitenant kolonel was een hoofdofficier. Bij de Jagers was H.D. Scherpenhuijzen, commandant van het Regiment Jagers, de enige luitenant kolonel. Hij voerde het bevel over ongeveer 2.500 manschappen, onderofficieren en officieren.

Bewapening


Het persoonlijk wapen van de luitenant kolonel was doorgaans het pistool M25.
*Voor het doel van deze site (inzichtelijk maken van de kleuren, de onderscheidingstekens en de draagwijze van de uniformen van de verschillende militairen bij de Nederlandse Krijgsmacht 1939/1940) is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de kleuren en de symbolen die passen bij de voorgestelde rang en het betreffende wapen/ dienstvak. Daarbij wordt dus bewust afgeweken van de kleuren en symbolen die passen bij de originele foto teneinde de ongeoefend kijker correct te informeren; zie origineel.