Voorbeeld uniform voor een korporaal infanterie

Voorbeeld uniform voor een korporaal infanterie * illustratie uit Collectie H.G. Beerman (Het Regionaal Archief Dordrecht), gekleurd door Chiel Zilverberg en bewerkt omwille van de uitleg over de verschillende rangen binnen het Nederlandse Leger 1939/1940.

Onderscheidingstekens


Een korporaal droeg geel kemelsgaren chevrons op de beide mouwen waarbij de galon 20mm breed was. De biezen langs de galon en die op de mouwen waren blauw. De kraag van de veldjas had eveneens een blauwe bies (zie boven).

Functies


De korporaal behoorde tot de manschappen. Het was de laagste rang binnen de landmacht. Bij een lichte mitrailleurgroep was de schutter vaak korporaal. Vaak was de plaatsvervangend groepscommandant korporaal. Soms had hij ook wel een ondersteunende functie, bijvoorbeeld adjudant van de sectie commandant, soms had hij een functie bij de staf van de compagnie of een hoger echelon. In sommige gevallen was een korporaal ook wel groepscommandant. Gedurende zijn opleiding voerde de aankomend (onder)officier ook een tijdlang de rang van korporaal.

Bijzondere vaardigheden


Degenenen die daartoe gerechtigd waren, mochten onderstaande vaardigheidsemblemen op de linkermouw van de veldjas dragen:
mouwembleem manschappen scherpschutter 2e klasse mouwembleem manschappen scherpschutter 2e klasse mouwembleem manschappen scherpschutter 2e klasse mouwembleem manschappen buitengewoon geoefend handgranaatwerper mouwembleem manschappen Schutter/bedieningsman lichte mitrailleur mouwembleem manschappen Schutter/bedieningsman zware mitrailleur mouwembleem manschappen bedieningsman mortier 1e klasse
De emblemen waren van uitmonsteringslaken of geborduurd op een pat van grijs laken met aan de achterzijde een versteviging, bestaande uit een stukje gaas of papier.

Bewapening


Het persoonlijk wapen van de korporaal was doorgaans het geweer M95, afhankelijk van de functie ook wel het pistool M25.

Uitleg


De oorsprong van het woord korporaal ligt bij de woorden 'corpus' en 'capo'. Het is een samentrekking ontstaan in de Franse taal. Een 'capo' was een hoofd van een groep soldaten. In de Napoleotische legers kwam de rang caporal veel voor.