VELDMUTS MODEL 1931




A. De veldmuts model 1931 werd vervaardigd van dezelfde grove wollen stof waarvan ook het uniform werd gemaakt. De basis van de veldmuts werd gevormd door twee zijwanden waar aan de bovenzijde een langwerpige bolling met een naad was vastgestikt zodat een bol ontstond. De bol had een langwerpig gebogen vouw van voren naar achteren.

B. De voorkant van een veldmuts model 1931. Aan de onderzijde van de zijkanten waren een voorrand en een achterrand met een naad vastgestikt. De beide randen werden vervolgens omhoog omgeslagen. De voorrand en de zijkanten van de achterrand zijn duidelijk zichtbaar.

C. De hoogte van de veldmuts bedroeg aan de voorzijde 8 cm. en aan de achterzijde 6 cm., het hoogste punt op de zijwand was 8 cm.

D. De voorrand eindigde tussen de achterrand en de bol zodat deze elkaar overlapten en een split ontstond. De omhoog omgeslagen achterrand sloeg over de voorrand heen. De kenmerkende ronde vormen van de uiteinden van de voor- en achterrand zijn duidelijk te herkennen. Daarin verschilde het schuitje ook van alle andere veldmutsen zoals bijvoorbeeld het Duitse schiffchen en de Engelse Field Service Cap. Daarbij liep de achterrand helemaal rond.

E. In de winter konden voor- en achterrand naar beneden worden geklapt, zodat die konden dienen als oorbescherming en klep.

F. De binnenzijde van de veldmuts was gevoerd met grijze katoenen stof waarop de maatvoering en het CM stempel waren aangebracht.

G. Aan de binnenzijde was de veldmuts voorzien van een 40 mm. hoge zwartlederen zweetband. Het nummer drie is op de band zichtbaar.

H. Aanhechting van binnenvoering en van de zweetband op de zijwanden.

I. Op de binnenvoering is links de maat 56 te lezen, in het midden het CM 1939 stempel en rechts een stempel.

J. Op de linkervoorzijde van de bol, plusminus 0,5 cm. boven het snijpunt van de voor-en achterrand een bronzen indelingsdistinctief. Vanaf 1934 werd dit distinctief vervangen door een oranjekleurig gelakt embleem (granaat, hoorn, leeuw, cijfer of de letter R).

K. Het embleem werd met splitpennen op de veldmuts vastgezet.




Fotogallerij




(klik op foto om te vergroten)


A.


B.


C.


D.


E.


F.


G.


H.


I.


J.


K.