PIONIERSCHOP EN FOUDRAAL M15
A. De Nederlandse infanterieschop werd in 1915 in deze vorm ingevoerd, c.q. gewijzigd. Voordien had de schop aan een zijkant een stompe en aan de andere kant een kartel/zaagrand. De lengte van de pionierschop was circa 52 cm.

B. De infanterieschop werd gedragen aan de koppelriem in een foudraal van zwart of bruin leder met aan de bovenkant een of twee lussen.C. De infanterieschop werd in de foudraal geborgd door een lange riem die aan de foudraal vastzat en die een keer om de steel werd geslagen en aan de overzijde vastgezet met een rolgesp.

D. Op de lange riem was het CM stempel, hier het CW (Centrale Werkplaats) stemepl, en het jaar van uitgave, hier 1915, geplaatst.

E. De rolgesp op de achterzijde zat op de foudraal vastgeklonken.

F. De schop schoof men aan de onderzijde in de foedraal. Aan de achterzijde van de foudraal zat een stuk canvas. De onderzijde van de foudraal met de langer riem en de afdruk van de steel van de schop zichtbaar.
G. Aan de bovenzijde van de foudraal zat een lus waarmee de schop aan de koppelriem geschoven kon worden.

H. Het blad van de schop was rechthoekig (175x143 mm). De steel was aan het blad vastgezet met zeven klinknagels.


I. Op de achterzijde is de aanhechting van het blad en de steel duidelijk zichtbaar.

J. De houten steel was rond en had een ronde knop aan het uiteinde.


K. Aan de voorzijde was de foedraal van een lederen band voorzien. De houten steel zat vastgeklonken met twee nagels. Door de lange riem om de steel te draaien kon de schop in de foedraal worden gefixeerd.

L. Aan de achterzijde was geen lederen band maar een canvas stuk in de foudraal vastgeklonken.
Linktip:
CM1940 Militaria met een verhaal

In het archief van CM1940 staan een aantal uniform-, uitrustingstukken en documenten met veel informatie over het uniform en de uitrusting van het Nederlandse Leger 1939/1940


Fotogallerij(klik op foto om te vergroten)


A. foto: cm1940.nl


B. foto: cm1940.nl


C. foto: cm1940.nl


D. foto: cm1940.nl


E. foto: cm1940.nl


F. foto: cm1940.nl


G. foto: cm1940.nl


H. foto: cm1940.nl


I. foto: cm1940.nl


J. foto: cm1940.nl


K. foto: cm1940.nl


L. foto: cm1940.nlDe foto's in deze kolom met foto: zijn eigendom van degene die aldaar staat genoemd. Buiten de door hen gestelde voorwaarden of zonder uitdrukkelijke toestemming van rechthebbende is het gebuik van deze afbeelingen niet toegestaan.

All photographs with foto: are property of that person or organisation and are not to be reproduced or used by others without permission of the owner.