PATROONTAS GROOT MODEL 1914A. De patroontas groot had een rechthoekige doosvorm (bak) met een lengte van 190 mm met een afsluitklep. De tas was in eerste instantie van zwart tuigleder vervaardigd, voor het verbeterde model vanaf 1914 gebruikte men naturel bruin tuigleder.

B. De patroontas had een breedte van boven van 75 mm en onder van 50 mm. De hoogte was 90 mm.

C. Omstreeks 1900 wijzigde het model. De bak werd in lengte iets gebogen, waarbij ook de deksel een rondere vorm kreeg.

D. Aan de achterzijde was de tas voorzien van twee koppelpassanten, die aan de bovenkant aan het scharnier en aan de benedenkant aan de onderzijde van de bak waren vastgeklonken.

E. Op de klep was een sluitlus met knoopsgat aangebracht. Deze sluitlus werd met het knoopsgat bevestigd aan een metalen sluitknop aan de onderzijde van de bak.

F. De bak werd afgesloten door een lederen klep in een gebogen vorm. Het een scharnier was aan de achterzijde vastgenaaid.

G. De bak was aan de binnenzijde voorzien van een hardlederen middenstuk met links en rechts daarvan zes vakjes. Deze vakjes werden gevormd door een lederen band die zig-zag in de bak was geplaatst.

H. In de bak pasten 12 patroonhouders a vijf patronen, dus 60 patronen per tas.

I. Tussen de beide passanten was vlak onder het scharnier een lederen kap vastgeklonken van een rolgesp.

J. De linkertas was aan de rechter-voorzijde van de bak voorzien van een vastgenaaid kokertje, waarin een combinatieschroevendraaiertje (geweersleutel) werd opgeborgen.

K. Aan de binnenvoorzijde van de klep zat een sluitveer die correspondeerde met een nok aan de buitenbovenzijde van de bak, zodat de klep klemmend kon sluiten.

L. Combinatieschroevendraaiertje (geweersleutel) voor onderhoud aan het geweer M95.

M. Marschblokjes, twee gietijzeren gewichten die in de grote patroontas werden gedragen bij marsen en bij oefeningen, in plaats van de scherpe munitie. Per stuk woog een gewicht ongeveer 700-710 gram.

N. De gewichten konden van bovenaf in de bak geduwd worden. De twee gewichten pasten in een patroontas, elk op de plaats waar normaal vijf clips/patroonhouders zaten.

O. Zwart model patroontas groot met hoekbeslag zoals deze van 1900 tot 1914 werd gefabriceerd.

Fotogallerij(klik op foto om te vergroten)


A.


B.


C.


D.


E.


F.


G.


H.


I.


J.


K.


L.


M. bron: van Loon militariacollectie


N. foto: van Loon militariacollectie


O. foto: NMM SoesterbergDe foto's in deze kolom met foto: zijn eigendom van degene die aldaar staat genoemd. Buiten de door hen gestelde voorwaarden of zonder uitdrukkelijke toestemming van rechthebbende is het gebuik van deze afbeelingen niet toegestaan.

All photographs with foto: are property of that person or organisation and are not to be reproduced or used by others without permission of the owner.