DE NEDERLANDSE STALEN HELM MODEL 1927, MODEL 1933, MODEL 1938

De Nederlandse helm nieuw model M27, M33 en M38 A. Op de helmplaat van de nedertlandse stalen helmen type M27, M 33 en M 38 stond een heraldische Nederlandse leeuw. Graficus/ beeldhouwer Chris van der Hoef (1875-1933) ontwierp deze in Jugendstil. De helmschaal moest bij het solderen van de helmplaat eerst verhit worden om een goede hechting te verkrijgen.

B. De sleuf voor het helmdraagriempje aan de achterzijde bij de omgekraalde helmrand. 33 BS refereert aan het fabricagejaar 1933.

C. Een helm M 27 van Verblifa gefabriceerd in 1932-1933 met zwart gekleurde helmplaat. Het plaatstaal voor de helmen was afkomstig van Poldi-Hütte fabrieken in Praag (Tsjecho-Slowakije).

D. Het binnenwerk van deze M 27 van Verblifa werd door Lederwarenfabiek NV J. de Valk jr., Chasséstraat te Amsterdam vervaardigd.E. De drie leren flappen van het binnnewerk waren standaard aan de helmzijde elk voorzien van een beleg van dik kussenachtig oranje vilt van 1,5 mm dikte.

F. het binnenwerk zat met zeven klinknagels vast aan schaal. Op het leer van het binnenwerk is het CM stempel zichtbaar.

G. De gesp voor het helmriempje zit met een stukje riem en een vierkante ring vast aan het binnenwerk van de helm.

H. Het andere deel van de helmriem zit aan de overzijde van de helm eveneens vast met een vierkante ring aan het binnenwerk van de helm. De lange helmriem is van chroomzwart leer gemaakt.

I. Detailfoto van het verstelriempje met kleine gesp aan de achterkant van het binnenwerk, waarmee men de helm vaster of losser op het hoofd kon laten aansluiten.

J. Binnenwerk met kinriem.

K. Helm met verwijderde helmplaat. Tijdens de meidagen van '40 werd de helmplaat soms verwijderd. Een kogel zou hier te makkelijk grip op kunnen krijgen. In werkelijkheid had de helmplaat geen of nauwelijks invloed op een kogel die de helm kon doorboren.

L. Het glimmen van de helmen M 27, M 33 en M 38 werd als zeer bezwarenlijk gezien, wat overigens ook wel bij helmen van andere legers voorkwam. In sommige gevallen schilderde men de helm over, zoals in dit voorbeeld met donkergroene alkydalverf.M. Detailfoto van de klinknagel naast de helmplaat. De aanhechting tussen helmplaat en schaal is op deze foto goed zichtbaar.

N. In het kader van de wens om de helm meer te camoufleren werden proeven gedaan vanaf circa 1936. Begin 1940 koos men voor de rubberen helmring met klemmen.


O. Onder de rubberen helmring konden takken, hooi, planten e.d. worden gestoken.

P. De elastiekband werd met een leertje verbonden met een metalen klem die onder de rand van de helm voorkwam dat de band omhoog kon schuiven.

Q. Detail van de metalen klem, geverfd in de bekende groene legerkleur.

R. Op de helm van drie wielrijders bij een oefening in 1939 zijn elastische helmbanden te zien om de helm.


S. Een gesneuvelde sergeant bij de Grebbeberg die camouflage op de helm had gebruikt met de elastische helmband. In de meidagen lijkt deze band waarschijnlijk zeer weinig te zijn gebruikt.

T. Duitse replica van karton/ papier mache die gebruikt werd door een aantal overvalploegen die in de vroege ochtend van 10 mei 1940 o.a. trachten de brugbewakingen langs de Maas, het Maas-Waal kanaal en de IJssel te misleiden.


Als tijdens dienst de helm niet gedragen hoefde te worden, werd deze vervangen door de veldmuts, ook wel schuitje genoemd. Buiten diensturen mocht in sommige gevallen ook de kepie gedragen worden.Linktip:
Dutch Helmets
Leestip:
De Nederlandse stalen helm 1916-1992, onder redactie van Kevin de Joode.


Fotogallerij helmen(klik op foto om te vergroten)


A. foto: Dutch Helmets


B. foto: Dutch Helmets


C. foto: Dutch Helmets


D. foto: Dutch Helmets


E. foto: Dutch Helmets


F. foto: Dutch Helmets


G. foto: Dutch Helmets


H. foto: Dutch Helmets


I.


J.


K. foto: Dutch Helmets


L. foto: Dutch Helmets


M.


N. foto: NMM Soesterberg


O. foto: van Loon militariacollectie


P. foto: van Loon militariacollectie


Q. foto: van Loon militariacollectie


R. foto: Fotoafdrukken Koninklijke Landmacht


S.


T. foto: Nationaal Militair Museum Soesterberg


De foto's in deze kolom met de aanduiding foto zijn eigendom van degene die in achter de dubbele punt staat genoemd. Buiten de door hen gestelde voorwaarden of zonder uitdrukkelijke toestemming van rechthebbende is het gebuik van deze afbeelingen niet toegestaan. All photographs with foto: are property of that person or organisation and are not to be reproduced or used by others without permission of the owner.