EETKETEL ONBEREDEN M15
A. De eeteketel onbereden M15 in het eetketelfoedraal. Het eetketelfoedraal was om en nabij 180 mm breed, 175 mm hoog en 100 mm diep. Het foedraal was gemaakt van groengrijs canvas katoen, versterkt met bruinlederen stukken aan de binnenzijde met een bruinlederen afsluitbare klep. De klep sloot het foedraal aan de voorkant met twee riempjes.

B. De twee zwart gelakte rolgespen met de riemen aan de voorzijde van het foedraal.C. Aan de achterzijde van het foedraal waren twee koppellussen genaaid waarmee het eetketelfoedraal op de koppelriem/lijfriem kon worden geschoven.

D. Onder aan de model ransel zaten twee riempjes, die met de rolgespen aan de zijkanten van het eetketelfoedraal konden worden vastgezet.


E. Het eetkelefoedraal met geopende klep. De eetketel met hengsel is in gesloten toestand deels zichtbaar. de eetketel zat strak geklemd in de foedraal.

F. Het foedraal in geopende toestand met de eetketel, eveneens geopend, ernaast. Van bovenaf gezien was de eetketel niervormig. De deksel van het blik staat op de bovenzijde van de geopende eetketel. De houder zit in de deksel.
G. De eetketel was gemaakt van vertind staalplaat. In gesloten toestand was de eetketel 170 mm hoog, 160 mm breedt en 90 mm diep.

H. De deksel met de houder. Op deze manier kon de deksel te velde als bord worden gebruikt. Soms werd een stok in de houder geplaatst, bijvoorbeeld bij zeer warme gerechten.I. Tijdens het eten kon men de spijslepel uit de broodzak gebruiken.

J. De eetketel zoals die bij velddienst werd gebruikt, hier bij enige dienstplichtigen van het 15e Regiment Infanterie. Op de kazerne of bij inkwartiering was meestal een normaal bord en bestek wel voorhanden, zo niet dan kon men altijd terugvallen op de eetketel.

K. Vooroorlogs bord van het Departement van Oorlog (DvO) zoals dat in gebruik was op de kazernes.

L. Bord en bestek zoals dat door vele militairen in gebruik was.

Fotogallerij(klik op foto om te vergroten)


A. foto: NMM Soesterberg


B. foto: van Loon militariacollectie


C. foto: van Loon militariacollectie


D. foto: van Loon militariacollectie


E. foto: van Loon militariacollectie


F. foto: van Loon militariacollectie


G. foto: van Loon militariacollectie


H. foto: van Loon militariacollectie


I. foto: van Loon militariacollectie


J. foto: collectie NIMH


K. foto: van Loon militariacollectie


L. foto: van Loon militariacollectieDe foto's in deze kolom met foto: zijn eigendom van degene die aldaar staat genoemd. Buiten de door hen gestelde voorwaarden of zonder uitdrukkelijke toestemming van rechthebbende is het gebuik van deze afbeelingen niet toegestaan.

All photographs with foto: are property of that person or organisation and are not to be reproduced or used by others without permission of the owner.