BEENWINDSELS / PUTTEES





A. De beenwindsels zijn lange repen stof, die rond de onderbenen worden gewikkeld om vuil in de schoenen tegen te gaan, alsook het klapperen van (natte) kledij te voorkomen. Ze waren gemaakt van grove veldgrijze wol. Ze waren elk gemiddeld 3 meter lang! Het omwinden van het been begint rond de enkel en reikt tot net onder de knie en tot over de onderrand van de (korte) broekspijpen.

B. De puttees, zoals de beenwindsels ook worden genoemd, werden van rijkswege verstrekt en kregen dan een CM stempel, hier CM1940. Ze waren ook gewoon in bepaalde kledingwinkels verkrijgbaar.

C. Aan het begin kunnen de windsels versterkt zijn met een reep zwart leer, zoals op deze afbeelding is te zien, om zo te snelle slijtage door de bovenrand van de schoenen te voorkomen.

D. Aan de bovenzijde zekerde men de beenwindsels met een vastzetband. De vastzetband was aan het uiteinde van een beenwindsel vastgenaaid en was gemaakt van katoen. Deze band draaide men, nadat het windsel was afgewikkeld over de kuit, over de beenwindselen en daarna stak men die tussen de windsels vast.

E. Advertentie van Hendriksen Modemagazijnen aan de Vijzelstraat 11-12 in Arnhem. De puttees werden niet alleen militair, maar ook civiel wel gebruikt.

F. Detail van de aanhechting van de vastzetband op het beenwindsel. De verschillen in stof zijn duidelijk zichtbaar.

G. De puttees werden zowel civiel als militair gebruikt. Fox was het bekendste merk op de markt.

H. Het dragen van puttees op de motor was zeer uitzonderlijk. Motorrijders droegen net als ruiters en bijvoorbeeld PAG personeel meestal geen puttees.


Hoe draagt de soldaat zijn beenwindsels?

Het winden van begint met het plaatsen van het uiteinde van windsels met de punt tegen de bol van de enkel aan de binnenzijde van het been. Vervolgens worden de windsels van binnen naar buiten gewikkeld. De windsels zijn dus altijd tegengesteld gewikkeld. Wanneer juist gewikkeld, komt het andere uiteinde van de windsels achter de knie uit. Het uiteinde wordt vastgezet door de katoenen band een paar keer rond het been te wikkelen en de band tussen de windsels vast te zetten.







Fotogallerij




(klik op foto om te vergroten)


A. bron: NMM Soesterberg


B. collectie Jean Kreunen


C. bron: NMM Soesterberg


D. bron: NMM Soesterberg


E.


F.


G.


H. bron: NIMH beeldbank