BAJONETSCHEDE EN KOPPELSCHOEN

Pionierschop

A. Geweerbajonet (nieuw model dus zonder gekrulde pareerstang), lederen schede met messing knop en koppelschoen met drager. De drager schoof men aan de koppelriem. De sluitriem op de schede is geopend en de bajonet zit in de schede.

B. Losse geweerbajonet en losse schede met koppelschoen/drager. De geweerbajonet had een lemmet met een lengte van circa 35,5 cm., een stootplaat en een heft van circa 11,5 cm lang.



C. Op de voorzijde van de koppelschoen van deze geweerbajonet is CW (Centrale Werkplaats) gestempeld. Vaak werd de lederenschede eveneens voorzien van het serienummer van de bajonet, maar dan zonder de serieletter(s), hier het nummer 223.

D. De achterzijde van de koppelschoen van de geweerbajonet. Aan de bovenzijde de lus waarmee de koppel door kon worden geschoven. Ook op de achterkant van de koppelschoen stond vaak het serienummer van de bajonet en/of de schede (zonder de serieletters). Na reparatie werd het oude nummer doorgehaald en een nieuw nummer gestanst, zoals hier 105.


E. De koppelschoen met schede (rechts) en lus (links). De bajonet werd met een sluitriem vastgezet.

F. Het nummer op de stootplaat van de bajonet is 7615 RR. Deze hoorde bij het nummergelijke geweer M95. De wapens en bajonetten werden in series van 10.000 genummerd, te beginnen met 1 A, 2 A, 3 A etc. Dit is dus het 437.615e exemplaar. De kroon en de letter E betekent dat deze is goed gekeurd door de Opzichter van de lopenfabricage van de Artillerie Inrichtingen hembrug; de heer M.A. van den Ende.


G. Aan de bovenzijde van het lemmet is HEMBRUG gestanst, die de bajonet heeft vervaardigd. Andere producenten waren o.a. de Oostenrijkse fabrikant OEWG en de Duitse fabrikanten WK&C en Alexander Coppel.

H. Bevestiging van de bajonet op het geweer.






I. Het uiteinde van de loop van het geweer is zichtbaar door het gat in de stootplaat van de bajonet.

J. De bajonet had een scherpe punt waarbij de onderzijde van het lemmet was aangescherpt en de bovenzijde stomp.






K. Teneinde te voorkomen dat de scherpe punt van de bajonet door de schede stak en de militair ongewild kon verwonden, zat onderin een messing knop. De lederen schede was in de punt eveneens beschermd met koperdraad.

L. De achterzijde van de schede.












Leestip:
De ransel op de rug - De uitrustingstukken van de Nederlandse soldaat sinds 1813. Deel 1, verzameld door Martien Talens.


Fotogallerij



(klik op foto om te vergroten)


A. foto: van Loon militariacollectie


B. foto: van Loon militariacollectie


C. foto: cm1940.nl


D. foto: cm1940.nl


E. foto: van Loon militariacollectie


F. foto: van Loon militariacollectie


G. foto: van Loon militariacollectie


H. foto: van Loon militariacollectie


I. foto: van Loon militariacollectie


J. foto: van Loon militariacollectie


K. foto: van Loon militariacollectie


L. foto: van Loon militariacollectie



De foto's in deze kolom met de aanduiding foto zijn eigendom van degene die in achter de dubbele punt staat genoemd. Buiten de door hen gestelde voorwaarden of zonder uitdrukkelijke toestemming van rechthebbende is het gebuik van deze afbeelingen niet toegestaan.

All photographs with foto: are property of that person or organisation and are not to be reproduced or used by others without permission of the owner.