Vuur ondersteuning mortiergroep; 7 man


Infanterie mortiergroep

Stukscommandant, plv, lader, richter, 3 soldaten, 1x Mortier van 8Mortiergroep op mars met mortierkar, (de zware mitrailleurgroep zag er identiek uit) bron: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire HistorieDe mortiergroep was een vuurondersteunde groep bij een Grensbataljon of een regiment. Het wapen was een mortier van 8 en werd vervoerd op een houten kar. De munitie voor de mortier vervoerde men deels op de mortierkar, deels op de munitiekar.

De personele bezetting van een mortiergroep was als volgt:

Stukscommandant/ groepscommandant: Meestal een sergeant, soms een korporaal. Bewapend met karabijn, 6x 10 patronen in patroontasjes aan de koppelriem.

Plaatsvervangend stukscommandant/ groepscommandant: Meestal een korporaal, soms een soldaat. Soms was hij ook schutter van de lichte mitrailler. Bewapend met karabijn, 6x 10 patronen in patroontasjes aan de koppelriem.

Lader: Meestal een korporaal, soms een soldaat. Soms was hij ook plaatsvervangend groepscommandant. Bewapend met een pistool M25 en een patronentasje met magazijn voor het pistool.

Richter: Meestal een soldaat, soms een korporaal. Bewapend met een pistool M25 en een patronentasje met magazijn voor het pistool. Bewapend met een pistool M25 en een patronentasje met magazijn voor het pistool.

Drie tirailleurs: Deze waren meestal soldaat. Bewapend met karabijn, 6x 10 patronen in patroontasjes aan de koppelriem.