Op 24-jarige leeftijd sloot hij zich aan bij de Stutzgruppe voor Deutsch Ostafrika (het huidige Tanzania, Burundi en Ruwanda), een soort koloniale troepen onder leiding van Paul von Lettow-Vorbeck.
Die voerden gedurende de Eerste Wereldoorlog strijd tegen de voornamelijk Britse troepen in die regio.
De troepen bestonden uit een voornamelijk Duits kader en veelal lokale Askari soldaten. In de literatuur wordt de strijdwijze van deze troepen als guerilla oorlogvoering beschreven.
Op 6 april 1916, ten tijde van de Slag bij Verdun, werd Von Hippel waarschijnlijk bij Lolkisale, vlakbij Arusha (Kilimanjaro) gevangen genomen door Generaal Jacob van Deventer, commandant van de Union Defence Force (South Africa).
In 1920 keerde hij terug uit krijgsgevangenschap in India naar Duitsland als Leutnant. In 1922 werd bij Doktor der Staatswirtschaftskunde aan the University of Tuebingen.
Op 1 april 1935 kwam hij als Oberleutnant bij de Wehrmacht. Hij werd commandant van Pionier-Bataillon 43 in Brandenburg an der Havel.
In 1937 trad hij in dienst bij de
Abwehrabteilung II
waarbij in de periode 1938/1939 als Ic/AO verbonden was aan het 8. Armeeoberkommando. In die hoedanigheid was hij betrokken bij de voorbereiding van de geplande inval in Tsjecho-Slowakije waarbij een aantal Kapfgruppen waren geformeerd.
Op 15 oktober 1939 kreeg hij het commando over de verzameling K-Truppen van de Abwehrabteilung II die de benaming Baulehrkompanie zur besondere Verwendung 800 gingen dragen.
Onder zijn leiding groeide de compagnie uit tot een regiment. De leden van het regiment werden
Brandenburger
genoemd.
Zijn ervaring met oorlogvoering zoals die in Oostafrika was gevoerd moet hem geholpen hebben bij zijn werk bij de Brandenburger, zoals de leden van deze eenheid werden genoemd.
In februari 1943 keerde hij terug naar Afrika waar hij een Tunesische eenheid leidde. Hij werd in mei 1943 opnieuw krijgsgevangen gemaakt door de Engelsen of Amerikanen. Lahousen noemde hem: "A somewhat confused, very activistic adventurer, no Nazi." Desondanks dacht Lahousen dat hij voor de SD spioneerde en noemde hem als een van de personen die hij de dienst uitwerkte.
Von Hippel overleed in Kiel op 86 jarige leeftijd.
(Deze pagina is nog in bewerking. Derhalve zullen, voor zover noodzakelijk, nog aanvullingen en/of correcties volgen.)
|