Voorbeeld uniform voor een Grenadier scherpschutter lichte mitrailleur

Voorbeeld uniform voor een Grenadier scherpschutter lichte mitrailleur * illustratie uit Collectie H.G. Beerman (Het Regionaal Archief Dordrecht), gekleurd door Chiel Zilverberg en bewerkt omwille van de uitleg over de verschillende rangen binnen het Nederlandse Leger 1939/1940.

Vaardigheidsonderscheidingstekens op de mouw


Manschappen die gerechtigd waren een scherpschutter lichte mitrailleur embleem te voeren, droegen twee gekruiste geweerpatronen van gele wol geborduurd op de linkermouw. Embleem vastgesteld bij KB 11 september 1923, nr 91.

Onderscheidingstekens


Een grenadier droeg geen rangonderscheidingstekens. De biezen op de mouwen waren rood. De kraag van de veldjas had eveneens een rode bies (zie boven).

Functies


De grenadier behoorde tot de manschappen. De grenadier scherpschutter lichte mitrailleur was meestal een schutter van de lichte mitirailleur. Bij andere eenheden had hij meestal een ondersteunende functie bij de staf van de compagnie of een hoger echelon.

Bijzondere vaardigheden


Degenenen die daartoe gerechtigd waren, mochten onderstaande vaardigheidsemblemen op de linkermouw van de veldjas dragen:
mouwembleem manschappen scherpschutter 2e klasse mouwembleem manschappen scherpschutter 2e klasse mouwembleem manschappen scherpschutter 2e klasse mouwembleem manschappen Schutter/bedieningsman lichte mitrailleur mouwembleem manschappen Schutter/bedieningsman zware mitrailleur mouwembleem manschappen bedieningsman mortier 1e klasse
De emblemen waren van uitmonsteringslaken of geborduurd op een pat van grijs laken met aan de achterzijde een versteviging, bestaande uit een stukje gaas of papier.

Bewapening


Het persoonlijk wapen van de grenadier scherpschutter lichte mitrailleur was waarschijnlijk het pistool M25.