Voorbeeld uniform voor een grenadier scherpschutter 2e klasse

Voorbeeld uniform voor een grenadier scherpschutter 2e klasse * illustratie uit Collectie H.G. Beerman (Het Regionaal Archief Dordrecht), gekleurd door Chiel Zilverberg en bewerkt omwille van de uitleg over de verschillende rangen binnen het Nederlandse Leger 1939/1940.

Vaardigheidsonderscheidingstekens op de mouw


Manschappen die gerechtigd waren een scherpschutter 2e klasse embleem te voeren, droegen een vijfpuntige ster van scharlakenrode wol geborduurd op de linkermouw. Embleem vastgesteld bij KB 26 april 1894, nr 37.

Onderscheidingstekens


Een grenadier geen rangonderscheidingstekens. De biezen op de mouwen waren rood. De kraag van de veldjas had eveneens een rode bies (zie boven).

Functies


De grenadier behoorde tot de manschappen. Bij uitstek was de grenadier scherpschutter 2e klasse waarschijnlijk tirailleur. Bij andere gevechtseenheden had hij dan waarschijnlijk een basisfunctie. Hij kan ook een ondersteunende functie hebben vervuld bij de staf van de compagnie of een hoger echelon.

Bijzondere vaardigheden


Degenenen die daartoe gerechtigd waren, mochten onderstaande vaardigheidsemblemen op de linkermouw van de veldjas dragen:
mouwembleem manschappen scherpschutter 2e klasse mouwembleem manschappen scherpschutter 2e klasse mouwembleem manschappen scherpschutter 2e klasse mouwembleem manschappen Schutter/bedieningsman lichte mitrailleur mouwembleem manschappen Schutter/bedieningsman zware mitrailleur mouwembleem manschappen bedieningsman mortier 1e klasse
De emblemen waren van uitmonsteringslaken of geborduurd op een pat van grijs laken met aan de achterzijde een versteviging, bestaande uit een stukje gaas of papier.

Bewapening


Het persoonlijk wapen van de soldaat infanterist scherpschutter 2e klasse was logischerwijs het geweer, de Hembrug M95 Steyer Manlicher.