Voorbeeld uniform voor een kapitein grenadier

Voorbeeld uniform voor een kapitein grenadier * illustratie van W.P. Landzaat, gekleurd door Bart van der Meijden en bewerkt omwille van de uitleg over de verschillende rangen binnen het Nederlandse Leger 1939/1940.

Onderscheidingstekens


Een kapitein droeg drie zilverkleurige sterren op de kraag. De biezen op de mouwen waren rood. De kraag van de veldjas had eveneens een rode bies. Op de veldmuts droeg hij een goudkleurige bies en op de kepie was de onderste (twee) biezen goudkleurig. Op de veldmuts droeg hij een goudkleurige bies.

Functies


De luitenant 1e klasse was een subalterne officier. Bij de grenadiers was een kapitein in de meidagen 1940 en/of kort daarvoor veelal compagniescommandant. Hij voerde dan het bevel over ongeveer 160 manschappen, onderofficieren en officieren. Soms was hij adjudant van de bataljonscommandant, soms had hij een functie bij de staf van het regiment of een hoger echelon. Was de kapitein bijvoorbeeld van de regimentscommandant, dan was de ster die het dichtst bij de sluiting lag van brons, zie voorbeeld in rechterkolom.

Bewapening


Het persoonlijk wapen van de kapitein was doorgaans het pistool M25.