KEPIE M28 GRIJSGROEN ONDEROFFICIER (GRE)A. Een grijsgroene kepie model 1928 van een onderofficier (sergeant, sgt fourier, sergeant 1e klasse sergeant-majoor) grenadiers uit de collectie van E. van der Meulen met garnituur die terug te voeren valt op de traditie en voorschriften. (zie overzicht kepie algemeen)

B. De springende granaat tussen de twee onderste biezen, boven de stormband als kenmerk voor de grenadiers.
C. Zijaanzicht van de kepie waarbij de uniforme knoop met klimmende heraldische leeuw de stormband op de rand van de kepie vastklemt. Bij de onderofficier van de grenadiers waren de twee onderste biezen rood en de kokarde van gele stof met en oranje hart.

D. Zijaanzicht andere zijde. Op de strormband zat een passant waaronder het laatste deel van de band kon worden vastgezet.
E. Detail van het garnituur, de kokarde van gele stof, de twee rode biezen, de gele kokarde en de springende granaat maakte het voor het getrainde oog direct duidelijk dat men te maken had met een onderofficier van de grenadiers.

F. In vergelijking met het goudkleurige van de officier was de kokarde opvallend geel gekleurd. De felgekleurde garnituren pasten bij de traditie van de grenadiers.G. Detail van de knoop op stormband aan de zijkant van de kepie op het punt waar een uiteinde van de klep vastzit op de hoed. Vanuit dit gezichtpunt is het conisch toelopen van de kepie goed zichtbaar.

H. Bovenaanzicht van de kepie.

I. Binnenzijde van de kepie met de splitpennen van de springende granaat aan de voorzijde die door de binnenvoering werden gestoken. De splitpennen aan de zijkant behoren tot de ring die als ventilatiegaten dienden.

J. Detail van de voorzijde van de binnenzijde van de kepie.

Meer info:
PDF, bron: Nationaal Militair Museum (NMM) Soesterberg
Linktip:
Kepie.nl

Fotogallerij(klik op foto om te vergroten)


A. foto: Collectie E van der Meulen


B. foto: Collectie E van der Meulen


C. foto: Collectie E van der Meulen


D. foto: Collectie E van der Meulen


E. foto: Collectie E van der Meulen


F. foto: Collectie E van der Meulen


G. foto: Collectie E van der Meulen


H. foto: Collectie E van der Meulen


I. foto: Collectie E van der Meulen


J. Collectie E van der Meulen


De foto's in deze kolom met de aanduiding foto zijn eigendom van degene die in achter de dubbele punt staat genoemd. Buiten de door hen gestelde voorwaarden of zonder uitdrukkelijke toestemming van rechthebbende is het gebuik van deze afbeelingen niet toegestaan. All photographs with foto: are property of that person or organisation and are not to be reproduced or used by others without permission of the owner.