KEPIE M28 GRIJSGROEN GRENADIERS OFFICIERA. Een grijsgroene kepie model 1928 van een subalterne officier (luitenant of kapitein) grenadiers uit de collectie van E. van der Meulen met garnituur die terug te voeren valt op de traditie en voorschriften. (zie overzicht kepie algemeen)

B. De springende granaat tussen de twee onderste biezen, boven de stormband als kenmerk voor de grenadiers.
C. Zijaanzicht van de kepie waarbij de uniforme knoop met klimmende heraldische leeuw de stormband op de rand van de kepie vastklemt. Bij de subalterne officier van de grenadiers waren de twee onderste biezen goudgekleurd.

D. Zijaanzicht andere zijde. Op deze foto is de dikte van torsade (aan de voorkant van de kepie) met oranje hart bij dit zijaanzicht duidelijk zichtbaar.
E. Detail van het garnituur, de goudklerurige torsade, de twee goudkleurige biezen en de springende granaat maakte het voor het getrainde oog direct duidelijk dat men te maken had met een luitenant of kapitein van de grenadiers.

F. Aan beide zijden zijn twee ventilatiegaten aangebracht. Dit kon enige verkoeling bij velddienst en inspanning opleveren.G. Bij de onderste (eerste) bies is het overblijfsel van het rood van de bies te zien, die daar eerder was aangebracht toen hij nog aspirant-officier (vaandrig) was.

H. Bovenaanzicht van de kepie. De calot, het platte bovendeel van de kepie, is vrijwel intact.
I. Achteraanzicht van de kepie.

J. De (aankomend) beroepsofficier ontving tijdens zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) een kepie van rijkswege. Na de opleiding werden embleem en garnituur vervangen, passende bij de nieuwe situatie. CM1928 stempel is geplaatst op de binnenrand van de zweetband.
K. Stempel van de fabrikant op de binnenvoering, hier de firma A. Hassing te Amersfoort, tegenwoordig Hassing BV in Nijkerk die nog steeds uniformpetten ontwikkelen en produceren.

L. Vooroorlogs prijslijst van de firma A. Hassing.

Meer info:
PDF, bron: Nationaal Militair Museum (NMM) Soesterberg
Linktip:
Kepie.nl

Fotogallerij(klik op foto om te vergroten)


A. foto: Collectie E van der Meulen


B. foto: Collectie E van der Meulen


C. foto: Collectie E van der Meulen


D. foto: Collectie E van der Meulen


E. foto: Collectie E van der Meulen


F. foto: Collectie E van der Meulen


G. foto: Collectie E van der Meulen


H. foto: Collectie E van der Meulen


I. foto: Collectie E van der Meulen


J. Collectie E van der Meulen


K. foto: Collectie E van der Meulen


L.


De foto's in deze kolom met de aanduiding foto zijn eigendom van degene die in achter de dubbele punt staat genoemd. Buiten de door hen gestelde voorwaarden of zonder uitdrukkelijke toestemming van rechthebbende is het gebuik van deze afbeelingen niet toegestaan. All photographs with foto: are property of that person or organisation and are not to be reproduced or used by others without permission of the owner.