Voorbeeld uniform voor een luitenant 1e klasse grenadier

Voorbeeld uniform voor een luitenant 1e klasse grenadier * illustratie van W.P. Landzaat, gekleurd door Bart van der Meijden en bewerkt omwille van de uitleg over de verschillende rangen binnen het Nederlandse Leger 1939/1940.

Onderscheidingstekens


Een luitenant 1e klasse droeg twee zilverkleurige sterren op de kraag. De biezen op de mouwen waren rood. De kraag van de veldjas had eveneens een rode bies. Op de veldmuts droeg hij een goudkleurige bies en op de kepie was de onderste (twee) biezen goudkleurig. Op de veldmuts droeg hij een goudkleurige bies.

Functies


De luitenant 1e klasse was een subalterne officier. Bij de grenadiers was een luitenant 1e klasse in de meidagen 1940 en/of kort daarvoor veelal sectiecommandant. Hij voerde dan het bevel over ongeveer 30-34 manschappen en onderofficieren. Soms was hij adjudant van de compagniescommandant, soms had hij een functie bij de staf van het bataljon of een hoger echelon. Was de luitenant 1e klasse adjudant bijvoorbeeld van de bataljonscommandant, dan was de ster die het dichtst bij de sluiting lag van brons, zie voorbeeld in rechterkolom.

Bewapening


Het persoonlijk wapen van de luitenant 1e klasse was doorgaans het pistool M25.