Home Verhaal Fotoboek Discussiegroep

G1


Kazematten:

> G1

> B2

Handige links:


 
Omschrijving Kaart Beeldmateriaal (6) Bemanning (12) Camouflage
GIETSTALEN KOEPELKAZEMAT G1

Gietstalen koepelkazemat met zware mitrailler Schwartzlose M.08 met boldoorvoering
Foto: Sander v.d. Berg 3dfort.wordpress.com

De gietstalen kazemat G1 type g (135 hv) voor zware mitrailleur Schwartzlose M.08 met koepel nummer 527 was gelegen op de kop vlak naast boerderij De Hooge Pleij bij de splitsing tussen IJssel en Rijn. Het schootsveld van de zware mitrailleur van deze kazemat was flankerend stroomopwaarts gericht op de Rijn in de richting van de grondmijnversperring bij Huissen tot links van de steenfabriek aldaar. Op die manier beschermde de kazemat het achterland tegen Duitse vaartuigen die de Rijn of de IJssel op wilden stomen. Oorspronkelijk was hier een lichte mitrailleur gekozen, doch werd in maart 1939 gekozen voor de zware variant. De koepel kon over het water worden angevoerd. Aangezien het hoogste waterpeil (januari 1926) twee cm. boven het terreinpeil lag, kon de kazemat ook bij hoog water gebruikt worden en was een klimkoker niet noodzakelijk.

De gietstalen kazemat bood met een doorsnede van 175 cm. ruimte aan een schutter en een helper die betrekkelijk dicht op elkaar stonden want naast de zware mitrailleur was het behoorlijk vol zoals op het beeldmateriaal te zien is.

Gelet op de beperkte ruimte en de (kruit-)dampen die bij het vuren vrijkwamen was het voor de bemanning van de koepelkazemat van groot belang gezonde lucht te kunnen ademen. De ventilatie van de koepelkazemat met zware mitrailleur en boldoorvoering is een studie op zich. Hein Veld gaf een duidelijke en leesbare uitleg, enerzijds over het ventilatieaggregaat, anderzijds over de luchtleidingen.

Voor meer informatie over dit type kazemat zie 3dfort.wordpress.com De kazemat werd in augustus 1940 geruimd, mogelijk zijn de restanten van de betonnen delen nog vindbaar onder de grond. Bij het ruimen probeerde men het gietstalen gedeelte los te maken van de betonnen basis, waarschijnlijk eerst met explosieven, daarna met pneumatische hamers en/of handwerk.




Kaart:
W I, S3 kazemat voor lichte mitrailleur W III, S3 kazemat voor lichte mitrailleur W IV, S3 kazemat voor lichte mitrailleur W VI, S3 kazemat voor lichte mitrailleur S15, S3 kazemat voor lichte mitrailleur S14, S3 kazemat voor lichte mitrailleur W II, S3 kazemat voor lichte mitrailleur G10, gietstalen koepel kazemat voor lichte mitrailleur G1, gietstalen koepel kazemat voor zware mitrailleur B2, flankerende kazemat voor zware mitrailleur S9, stekelvarken S3 kazemat voor lichte mitrailleur G8, gietstalen koepel kazemat voor lichte mitrailleur G7, gietstalen koepel kazemat voor lichte mitrailleur G3, gietstalen koepel kazemat voor lichte mitrailleur G5, gietstalen koepel kazemat voor lichte mitrailleur G4, gietstalen koepel kazemat voor zware mitrailleur G6, gietstalen koepel kazemat voor zware mitrailleur Rivierkazemat Noord Rivierkazemat Zuid oude deels afgebroken steenfabriek de Pleij Stekelvarken S3a kazemat S11 G12, gietstalen koepel kazemat voor lichte mitrailleur G13, gietstalen koepel kazemat voor lichte mitrailleur G16, gietstalen koepel kazemat voor lichte mitrailleur W V, S3 kazemat voor lichte mitrailleur Stekelvarken S3a kazemat S17 G18, gietstalen koepel kazemat voor zware mitrailleur G19, gietstalen koepel kazemat voor lichte mitrailleur 8-staal op Hoge Pley pantserafweergeschut op Hoge Pleij, commandant Polley pantserafweergeschut bij steenfabriek de Pleij 6-veld bij steenfabriek de Pleij 8-staal op fort Westervoort fort Westervoort 6-veld achter fort westervoort 8-staal bij boerderij De Ham pag bij boerderij De Ham Steenfabriek IJsseloord Steenfabriek Emptepol Steenfabriek De Nijgraaf Steenoven de Grote Durk Steenbakkerij de Boven Pleij boerderij de Boven Pleij Boerderij de Hoge Pleij

Kaart met betonnen versterkingen IJssellinie zuid bij Westervoort.
= kazemat, = rivierkazemat, = 8-staal, = 4,7 pantserafweergeschut, = 6-veld




Beeldmateriaal:


Voorbeeld Gietstalenkazemat, bron: 3dfort.wordpress.com


Voorbeeld Gietstalenkazemat, bron: 3dfort.wordpress.com


Voorbeeld Gietstalenkazemat, bron: 3dfort.wordpress.com


Zware mitrailleur met boldoorvoering, bron: 3dfort.wordpress.com


Zware mitrailleur met boldoorvoering, bron: 3dfort.wordpress.com


Zware mitrailleur met boldoorvoering, bron: 3dfort.wordpress.com


Tekening met geplande locatie G1 tot G4, bron: NL-HaNA, Genie-archieven, 2.13.45, inv.nr. 1869


G1 detail van tekening revisie dec 1939, bron: NL-HaNA, Genie-archieven, 2.13.45, inv.nr. 1869


G1 detail van tekening revisie dec 1939, bron: NL-HaNA, Genie-archieven, 2.13.45, inv.nr. 1869















































Bemanning:

Bewapening: Zware mitrailleur Schwarzlose M.08

Commandant: sergeant M. Versteeg

korporaal H. van der Eb

soldaat H. van Ooyen

soldaat Th. van Weiden

soldaat J.W. Steyn

soldaat J. ten Napel

soldaat P. Hessels

soldaat L. Liesveld

soldaat E. Vermeij

soldaat M. Bijlsma

soldaat H.J.M. Schothorst

soldaat E. van der Weiden




Camouflage:

De gietstalen kazemat G1 voor zware mitrailleur Schwartzlose M.08 lag deels in het dijklichaam en werd gecamoufleerd door grondophoping van de ontgraven grond uit het gat dat was gegraven voor het betonlichaam voor de gietstalen koepel. Voor zover bekend kreeg deze kazemat geen specifiek camouflageverfpatroon.

Elke kazemat kreeg in opdracht van de maskeeringsofficier kapiten J.L. Schrikkel van het Bureau Stellingbouw te Den Haag, een eigen camouflagepatroon, door bijvoorbeeld grondophoping, houten schotten, asphaltverf, rijshout, etc, soms werd zelfs een schuurtje om de kazemat gebouwd.

Gebruiksvoorwaarden Colofon Copyright 2014-2020 J.F.D. Bruinsma, bijgewerkt op 22 februari 2020