Home Verhaal Fotoboek DiscussiegroepVerdieping: meer informatie
> Algemeen
> Situatie Didam op 10 mei 1940
> Personele sterkte NL
> Instructies personeel NL
> Voorbereiding plan
> Uniformen overvalploeg
> Nederlandse hulppersonen
> Brandenburger vrijwilligers
> Spionage en Feindnachrichten OKW

Bronmateriaal
> Dagboek Henk Vernij
> Verklaring H. Vernij
> Verklaring W. Nova
> Verklaring van Zuuren

Kaartmateriaal
> Duitse opmars IJssellinie Zuid

Personen
> Sergeant Klaas Kaspers

Organisaties
> NSBND
> Duitse inlichtingendienst
> Abwehrabteilung II


 

Instructies personeel DidamIn Didam was de sectie onder leiding van reserve 1e luitenant T. Koster verantwoordelijk voor de wegversperring in het centrum van het dorp; object 2148 en de vernieling en bewaking van een brug in de kunstweg Didam – Zevenaar bij Bomerskolk; object 2176.

Bij een normale graad van strijdvaardigheid was bij de versperringen in Didam een wachtcommandant 50% van de tijd aanwezig en stond er een wachtpost bij de versperring vanaf het moment dat de grensposten was gesloten; van 20.00 uur tot 6.00 uur.

Bij een verhoogde graad van strijdvaardigheid ging een korporaal (Willemsen) met 6 man naar Bomerskolk. Bij de brug in de Tatelaarweg ter hoogte van nummer 29, objectnummer 2176 , was een vernieling van de brug voorbereid. Daarbij stond dan eveneens een wachtpost; tussen 20.00 uur en 6.00 uur.

In de nacht van 9 op 10 mei 1940 was een dubbelpost aanwezig bij de paalversperring in Didam en was bij de brug bij Bomerskolk een wachtpost geplaatst, tevens waren de ladingen en de slagsnoeren aangebracht. De lichte mitrailleur moest bij verhoogde strijdvaardigheid onverwijld in stelling kunnen komen. Bij de versperringen was in ieder geval aanwezig: een draadsnijtang, een dekselklink, 2 tangen en het benodigde om de moeren en bouten aan te draaien. Verder dienden er voldoende rode, witte en andere lantaarns te zijn.

De sectie in Didam had eerst en vooral de taak om de versperringen te stellen en de vernielingen te plaatsen waarmee men de opmars van de vijand kon vertragen. Bij de wegversperringen (2148) en bij de brug (2176) waren slagbomen geplaatst. Deze moesten voor het moment van terugtrekken volledig afgesloten worden met bouten en moeren zodat ze niet los te maken waren. De asperges dienden door het doorknippen van een ijzerdraad in de gaten van het beton te zakken zodat ze verankerd werden.

Daarna kon men terugtrekken richting Zevenaar langs de brug bij Bomerskolk, over de rijksweg naar Westervoort waarna men bij de steenfabriek rechts van de bruggen de IJssel zou passeren. Dit zou minstens 1 maal zijn geoefend.

Het normale wachtschema zag er waarschijnlijk zo uit:

Simonis 6 – 7

Graaf 7 – 8

Geenen 8 – 9

korporaal Vernij 9 – 10

Teygeman 11 – 12

Oudennaarden 12 – 13

Smit 14 – 15

korporaal Willemsen 14 – 15 – 16

Speksnijder 17 – 18

sergeant Kaspers 18 – 19

Wijers 18 – 19

Hoe het schema er de nacht van 9 op 10 mei 1940 heeft uitgezien is niet bekend.In de aantekeningen van Kaspers waren de volgende gegevens opgenomen:

Adolf Dell, oud 31 jaar

Wonende Elberfeld

Middelmatig

Blootshoofds

Kleine littekens neus wangen

Rossig achterover haar

Witte trui hoge kraag

Donkere broek hoge zwarte schoenen

Bezit van blauwe regenjas

Foto's + toestel

Fakkel

Toothpaste

Schoenen

Was


Vera Lijen – Romanie

PostpapierHet ligt voor de hand te veronderstellen dat deze twee personen zich hebben gemeld in Didam bij de versperring en dat Kaspers het noodzakelijk achtte om de genoteerde gegevens te bewaren. Over de precieze betekenis daarvan en de context valt verder slechts te speculeren.

> Voorbereiding plan


Waar ligt Didam in Nederland.


Stafkaart 1938 detail van Didam.

Lieve Vrouweplein met links het toegangshek naar de hervormde kerk. Rechts de kleermakerij en de kapperszaak van de broers Nova. In het midden het cafe t Zijnshoofd.Wilhelminastraat met uitzicht op het Lieve Vrouweplein met rechts het notarishuis.

Voorbeeld van een Nederlandse aspergeversperring.Adolf Dell als acteur in de film Wenn wir alle Engel waren 1956.Gebruiksvoorwaarden Colofoon Copyright 2014-2019 J.F.D. Bruinsma, bijgewerkt op 4 september 2019