Home Verhaal Fotoboek DiscussiegroepOvervalploeg Didam
> Algemeen
> Situatie Didam op 10 mei 1940
> Personele sterkte NL
> Instructies personeel
> Overvalploeg Westervoort
> Opzet overvalploeg
> Uniformen overvalploeg
> Nederlandse hulppersonen
> Brandenburger vrijwilligers
> Ic-dienst/ Feindnachrichten OKW

Bronmateriaal
> Kaderlijst NL
> Tijdtafel 9/10 mei 1940

Verhalen en verslagen
> Verslag C.-22 G.B.
> Verslag C.-2-22 G.B.
> Verslag C.-1e-2-22 G.B.
> Verslag C.-3-22 G.B.

> Dagboek Klaas Kaspers
> Dagboek Henk Vernij
> Verklaring H. Vernij
> Verklaring W. Nova
> Verklaring van Zuuren

Kaartmateriaal
> Stafkaart Arnhem en omgeving 1933
> Vuurplan IJssellinie/Westervoort
> Duitse opmars IJssellinie Zuid

Personen
> Sergeant Klaas Kaspers

Organisaties
> NSBND
> Duitse inlichtingendienst
> Abwehrabteilung II


 

Instructies personeel DidamUit de aantekeningen van Klaas Kaspers valt op te maken dat de sectie waartoe hij behoorde, de vierde sectie van de 2e compagnie 22e Grensbataljon (4e s-2-22 GB), bestond uit 18 man plus 3.

In eerste instantie was Kaspers ingedeeld aan de Duits-Nederlandse grens bij Babberich. Later, waarschijnlijk september 1939, volgde overplaatsing naar Didam. In Didam was de sectie onder leiding van reserve 1e luitenant T. Koster verantwoordelijk voor de wegversperring in het centrum van het dorp; object 2148 en de vernieling en bewaking van een brug in de kunstweg Didam – Zevenaar bij Bomerskolk; object 2176.

Bij een normale graad van strijdvaardigheid was bij de versperringen in Didam een wachtcommandant 50% van de tijd aanwezig en stond er een wachtpost bij de versperring vanaf het moment dat de grensposten was gesloten; van 20.00 uur tot 6.00 uur.

Bij een verhoogde graad van strijdvaardigheid ging een korporaal (Willemsen) met 6 man naar Bomerskolk. Bij de brug in de Tatelaarweg ter hoogte van nummer 29, objectnummer 2176 , was een vernieling van de brug voorbereid. Daarbij stond dan eveneens een wachtpost; tussen 20.00 uur en 6.00 uur.

In de nacht van 9 op 10 mei 1940 was een dubbelpost aanwezig bij de paalversperring in Didam en was bij de brug bij Bomerskolk een wachtpost geplaatst, tevens waren de ladingen en de slagsnoeren aangebracht. De lichte mitrailleur moest bij verhoogde strijdvaardigheid onverwijld in stelling kunnen komen. Bij de versperringen was in ieder geval aanwezig: een draadsnijtang, een dekselklink, 2 tangen en het benodigde om de moeren en bouten aan te draaien. Verder dienden er voldoende rode, witte en andere lantaarns te zijn.

De sectie in Didam had eerst en vooral de taak om de versperringen te stellen en de vernielingen te plaatsen waarmee men de opmars van de vijand kon vertragen. Bij de wegversperringen (2148) en bij de brug (2176) waren slagbomen geplaatst. Deze moesten voor het moment van terugtrekken volledig afgesloten worden met bouten en moeren zodat ze niet los te maken waren. De asperges dienden door het doorknippen van een ijzerdraad in de gaten van het beton te zakken zodat ze verankerd werden.

Daarna kon men terugtrekken richting Zevenaar langs de brug bij Bomerskolk, over de rijksweg naar Westervoort waarna men bij de steenfabriek rechts van de bruggen de IJssel zou passeren. Dit zou minstens 1 maal zijn geoefend.

Het normale wachtschema zag er waarschijnlijk zo uit:

Simonis 6 – 7

Graaf 7 – 8

Geenen 8 – 9

korporaal Vernij 9 – 10

Teygeman 11 – 12

Oudennaarden 12 – 13

Smit 14 – 15

korporaal Willemsen 14 – 15 – 16

Speksnijder 17 – 18

sergeant Kaspers 18 – 19

Wijers 18 – 19

Hoe het schema er de nacht van 9 op 10 mei 1940 heeft uitgezien is niet bekend.In de aantekeningen van Kaspers waren de volgende gegevens opgenomen:

Adolf Dell, oud 31 jaar

Wonende Elberfeld

Middelmatig

Blootshoofds

Kleine littekens neus wangen

Rossig achterover haar

Witte trui hoge kraag

Donkere broek hoge zwarte schoenen

Bezit van blauwe regenjas

Foto's + toestel

Fakkel

Toothpaste

Schoenen

Was


Vera Lijen – Romanie

PostpapierOver de betekenis van de namen en de gegevens valt slechts te speculeren.

> Overvalploeg Westervoort 
Gebruiksvoorwaarden Colofoon Copyright 2014-2015 J.F.D. Bruinsma, bijgewerkt op 23 februari 2015