Home Verhaal Fotoboek Discussiegroep
NSBND 1939/1940

Personen : Auke Damhof

Auke Hendrikus Damhof

Auke Hendrikus Damhof

Alias:

Geboortedatum

22-01-1891

Geboorteplaats:

Landsberg a.d. Warthe

Overlijdensdatum

1972

Verbonden aan:

Nationaal-Socialistische Bond van Nederlanders in Duitsland (NSBND)

Kringleider KleefAuke Hendrikus Damhof werd geboren 22-01-1891 te Landsberg a.d. Warthe (tegenwoordig Gorzów Wielkopolski Polen, destijds Duitsland) uit Nederlandse ouders. Toen hij zes jaar oud was kwamen zijn ouders vanuit Duitsland naar Nederland en hebben zij gewoond te Foxhol bij Hoogezand en naderhand in Groningen.

In 1911 werd hij korporaal in het Nederlandse leger bij het 1e Regiment Infanterie, 2e bataljon 2e compagnie, later diende hij bij het 12e RI. In 1918 meldde hij zich bij de vrijwillige Landstorm.

In november 1918 werden dienstplichtige militairen zonder mobilisatiebestemming in de gelegenheid gesteld om bij de dreiging van het uitbreken van een revolutie oid. bij de Vrijwillige Landstorm als bijzondere vrijwilliger onder de wapenen te komen om de overheid te hulp te komen bij het handhaven van de binnenlandse orde en rust. Zij ontvingen  wapens en militaire uitrusting en trainden in hun vrije tijd. Op 17-08-1922 ging hij een vrijwillige verbintenis aan bij het Vrijwillige Landstorm Korps Motordienst, een subafdeling.

Op 30-11-1923 trouwde hij Irmgard Laura Maria Martha Hoffmann te Essen (Duitsland), een dochter van een rijke bankier. Hij nam in die tijd de stoomvermicelli - en maccaronifabriek De Adelaar aan de Willemskade in Hoogeveen die zijn vader in 1904 had gekocht, over. De fabriek brandde in januari 1928 geheel af. De schade was enorm maar het pand was verzekerd. Tot herbouw is het nooit gekomen.

In september 1928 verhuisden het gezin naar Nijmegen en in 1933 vertrok het gezin naar Kleef. Naar verluid leefde Damhof op grote voet. Hij stond bekend als een gezellig kletsmajoor, een goed jager en goed paardrijder.

In Duitsland werd hij lid van de Nationaal-Socialistische Bond van Nederlanders in Duitsland (NSBND) waar hij in Kleef eerst groepsleider en later kringleider werd van Kring 8 Kleef (Prins Maurits). Hij werd tevens lid van de Duitse Nationaal Socialistische Arbeiders Partij NSDAP (lidnr. 28340). Damhof heeft naoorlogs verklaard dat hij na de capitulatie na mei 1940 meerdere malen bij Mussert was geweest. Mussert verklaarde naar zijn zeggen van plan te zijn deze jongens die betrokken waren bij de inval in Nederland te rehabiliteren.

Nadat Hubert Köhler zijn aanstelling als leider van de WA van de NSBND verloor, volgde Damhof hem op. In de nadagen van de oorlog had hij ook nog een rol als NSB contactpersoon in Lüneburg bij de Volkswohlfahrt waar duizenden Nederlandse collaborateurs heen vluchtten na september 1944.

In 1949 werd 8 jaar cel tegen hem geëist en volgde eind december 1949 een veroordeling door Het Bijzonder Gerechtshof te Utrecht conform eis met ontzetting uit alle rechten. Damhof overleed in Kleef in 1972.

(Deze pagina is nog in bewerking. Derhalve zullen, voor zover noodzakelijk, nog aanvullingen en/of correcties volgen.)

Gebruiksvoorwaarden Colofon Copyright 2014-2015 J.F.D. Bruinsma, bijgewerkt op 21 februari 2016