Home Verhaal Fotoboek Discussiegroep

B2


Kazematten:

> G1

> B2

Handige links:


 
Omschrijving Kaart Beeldmateriaal (9) Bemanning Camouflage
FLANKERENDE BETONKAZEMAT B2

Flankerende betonkazemat B2 met zware mitrailler Schwartzlose M.08 met boldoorvoering
Fictieve afbeelding van flankerende betonkazemat B2 met zware mitrailler Schwartzlose M.08 met boldoorvoering, tekening: 3dfort.wordpress.com

De flankerende betonkazemat B2 voor zware mitrailler Schwartzlose M.08 met boldoorvoering ligt naast de boerderij De Hooge Pleij aan de IJssel-kant. Het schootsveld van de zware mitrailleur van deze kazemat was stroomafwaarts gericht op de IJssel in de richting van de bruggen en de scheepswerf en deels op de steenfabriek aan de oostzijde van de IJssel.

De afstand tot de bruggen bedroeg ongeveer 1750 m. en werd bovendien belemmerd door de steenfabriek en de Veerdam aan de Westervoortse kant. De Schwartzlose kon in theorie de afstand tot de bruggen wel overbruggen, echter de effectieve dracht van het wapen was defacto niet meer dan 1000 m. Daarboven moest als het ware met een boogje worden geschoten en dat gaat logischerwijs ten kosten van de nauwkeurigheid. Gelet op het vlak dat als schootsveld was ingetekend op het vuurplan, ging men uit van de genoemde 1000 m. effectieve dracht bij de zware mitrailleur.

De kazemat lag hoog genoeg om bij hoog water niet onder water te lopen, de bodemplaat lag 20 cm. boven de laatste hoogste stand in 1926. De uitwerking van de verkenning van 9 maart 1939 van de hand van kapitein P.L. van Boven gaf aanleiding tot een reactie aangezien midden in het schootsveld de steenfabriek bij de Boven Pleij lag. Het vuur op de bruggen en de oprit moest dus als het ware over die steenfabriek heen worden uitgebracht.

De flankerende betonkazemat bood ruimte aan een schutter, een helper en een commandant. De binnenruimte van deze kazemat was veel groter dan bij de gietstalen kazemat.

In de binnenruimte kwamen ondanks de boldoorvoering (kruit-)dampen bij het vuren vrij. Daardoor was het voor de bemanning van de kazemat van groot belang gezonde lucht te kunnen ademen. De ventilatie van de flankerende betonkazemat met zware mitrailleur en boldoorvoering is door Hein Veld in een duidelijke en leesbare uiteenzetting uitgelegd. Enerzijds gaat hij uitgebreid in op het ventilatieaggregaat, anderzijds op de luchtleidingen.

Voor meer informatie over dit type kazemat zie 3dfort.wordpress.com Het merendeel van de kazematten in dit deel van de IJssellinie werd in de loop van 1941 geruimd, echter deze kazemat staat nog op zijn originele plek. Zonder toestemming van de landeigenaar kan de kazemat niet worden bezocht.
Kaart:
W I, S3 kazemat voor lichte mitrailleur W III, S3 kazemat voor lichte mitrailleur W IV, S3 kazemat voor lichte mitrailleur W VI, S3 kazemat voor lichte mitrailleur S15, S3 kazemat voor lichte mitrailleur S14, S3 kazemat voor lichte mitrailleur W II, S3 kazemat voor lichte mitrailleur G10, gietstalen koepel kazemat voor lichte mitrailleur G1, gietstalen koepel kazemat voor zware mitrailleur B2, flankerende kazemat voor zware mitrailleur S9, stekelvarken S3 kazemat voor lichte mitrailleur G8, gietstalen koepel kazemat voor lichte mitrailleur G7, gietstalen koepel kazemat voor lichte mitrailleur G3, gietstalen koepel kazemat voor lichte mitrailleur G5, gietstalen koepel kazemat voor lichte mitrailleur G4, gietstalen koepel kazemat voor zware mitrailleur G6, gietstalen koepel kazemat voor zware mitrailleur Rivierkazemat Noord Rivierkazemat Zuid oude deels afgebroken steenfabriek de Pleij Stekelvarken S3a kazemat S11 G12, gietstalen koepel kazemat voor lichte mitrailleur G13, gietstalen koepel kazemat voor lichte mitrailleur G16, gietstalen koepel kazemat voor lichte mitrailleur W V, S3 kazemat voor lichte mitrailleur Stekelvarken S3a kazemat S17 G18, gietstalen koepel kazemat voor zware mitrailleur G19, gietstalen koepel kazemat voor lichte mitrailleur 8-staal op Hoge Pley pantserafweergeschut op Hoge Pleij, commandant Polley pantserafweergeschut bij steenfabriek de Pleij 6-veld bij steenfabriek de Pleij 8-staal op fort Westervoort fort Westervoort 6-veld achter fort westervoort 8-staal bij boerderij De Ham pag bij boerderij De Ham Steenfabriek IJsseloord Steenfabriek Emptepol Steenfabriek De Nijgraaf Steenoven de Grote Durk Steenbakkerij de Boven Pleij boerderij de Boven Pleij Boerderij de Hoge Pleij

Kaart met betonnen versterkingen IJssellinie zuid bij Westervoort.
= kazemat, = rivierkazemat, = 8-staal, = 4,7 pantserafweergeschut, = 6-veld
Beeldmateriaal:


3d tekening van een flankerende betonkazemat voor zware mitrailleur, bron: 3dfort.wordpress.com


3d tekening van een flankerende betonkazemat voor zware mitrailleur, bron: 3dfort.wordpress.com


3d tekening van een flankerende betonkazemat voor zware mitrailleur, bron: 3dfort.wordpress.com


3d tekening van een flankerende betonkazemat voor zware mitrailleur, bron: 3dfort.wordpress.com


Zware mitrailleur met boldoorvoering, bron: 3dfort.wordpress.com


Kazemat ventilatie aggregaat, bron: 3dfort.wordpress.com


B2 kazemat na de meidagen 1940 met op de achtergrond de schuur van de boerderij de Hooge Pleij, collectie Stichting Menno van Coehoorn - Utrecht. fotograaf J.J. Overwater


Ingang B2 kazemat na de meidagen 1940, collectie Stichting Menno van Coehoorn - Utrecht. fotograaf J.J. Overwater


B2 kazemat na de meidagen 1940, collectie Stichting Menno van Coehoorn - Utrecht. fotograaf J.J. Overwater

Bemanning:

Bewapening: Zware mitrailleur Schwarzlose M.08

Commandant: sergeant H. van der Weert

korporaal C. Vlietstra

soldaat D.W.J. Vogel

soldaat W.J. Debel

soldaat M. van der Vliert

soldaat A. Wennekers

soldaat A. de Klerk

soldaat C. van Ingen

soldaat H. Zijnen

soldaat K.H. Schols

soldaat H. Ferwerda

soldaat A. Gaanderse
Camouflage:

De flankerende betonkazemat B2 voor zware mitrailleur Schwartzlose M.08 werd gecamoufleerd door een rondom de kazemat opgetrokken houten schuurtje. Deze kazemat kreeg daardoor geen specifiek camouflageverfpatroon.

Gebruiksvoorwaarden Colofon Copyright 2014-2020 J.F.D. Bruinsma, bijgewerkt op 1 maart 2020