De flankerende betonkazemat B2 voor zware mitrailler Schwartzlose M.08 met boldoorvoering ligt naast de boerderij De Hooge Pleij aan de IJssel-kant.
Het schootsveld van de zware mitrailleur van deze kazemat was stroomafwaarts gericht op de IJssel in de richting van de bruggen en de scheepswerf en deels op de steenfabriek aan de oostzijde van de IJssel.
De afstand tot de bruggen bedroeg ongeveer 1750 m. en werd bovendien belemmerd door de steenfabriek en de Veerdam aan de Westervoortse kant. De Schwartzlose kon in theorie de afstand tot de bruggen wel overbruggen, echter de effectieve dracht van het wapen was defacto niet meer dan 1000 m.
Daarboven moest als het ware met een boogje worden geschoten en dat gaat logischerwijs ten kosten van de nauwkeurigheid. Gelet op het vlak dat als schootsveld was ingetekend op het vuurplan, ging men uit van de genoemde 1000 m. effectieve dracht bij de zware mitrailleur.
De kazemat lag hoog genoeg om bij hoog water niet onder water te lopen, de bodemplaat lag 20 cm. boven de laatste hoogste stand in 1926.
De uitwerking van de verkenning van 9 maart 1939 van de hand van kapitein P.L. van Boven gaf aanleiding tot een reactie aangezien midden in het schootsveld de steenfabriek bij de Boven Pleij lag.
Het vuur op de bruggen en de oprit moest dus als het ware over die steenfabriek heen worden uitgebracht.
De flankerende betonkazemat bood ruimte aan een schutter, een helper en een commandant. De binnenruimte van deze kazemat was veel groter dan bij de gietstalen kazemat.
In de binnenruimte kwamen ondanks de boldoorvoering (kruit-)dampen bij het vuren vrij. Daardoor was het voor de bemanning van de kazemat van groot belang gezonde lucht te kunnen ademen.
De ventilatie van de flankerende betonkazemat met zware mitrailleur en boldoorvoering is door Hein Veld in een duidelijke en leesbare uiteenzetting uitgelegd. Enerzijds gaat hij uitgebreid in op het
ventilatieaggregaat, anderzijds op de luchtleidingen.
Voor meer informatie over dit type kazemat zie 3dfort.wordpress.com
Het merendeel van de kazematten in dit deel van de IJssellinie werd in de loop van 1941 geruimd, echter deze kazemat staat nog op zijn originele plek. Zonder toestemming van de landeigenaar kan de kazemat niet worden bezocht.
Kaart:
Kaart met betonnen versterkingen IJssellinie zuid bij Westervoort. = kazemat, = rivierkazemat, = 8-staal, = 4,7 pantserafweergeschut, = 6-veld
Beeldmateriaal:
3d tekening van een flankerende betonkazemat voor zware mitrailleur, bron: 3dfort.wordpress.com
3d tekening van een flankerende betonkazemat voor zware mitrailleur, bron: 3dfort.wordpress.com
3d tekening van een flankerende betonkazemat voor zware mitrailleur, bron: 3dfort.wordpress.com
3d tekening van een flankerende betonkazemat voor zware mitrailleur, bron: 3dfort.wordpress.com
Zware mitrailleur met boldoorvoering, bron: 3dfort.wordpress.com
Kazemat ventilatie aggregaat, bron: 3dfort.wordpress.com
B2 kazemat na de meidagen 1940 met op de achtergrond de schuur van de boerderij de Hooge Pleij, collectie Stichting Menno van Coehoorn - Utrecht. fotograaf J.J. Overwater
Ingang B2 kazemat na de meidagen 1940, collectie Stichting Menno van Coehoorn - Utrecht. fotograaf J.J. Overwater
B2 kazemat na de meidagen 1940, collectie Stichting Menno van Coehoorn - Utrecht. fotograaf J.J. Overwater
Bemanning:
Bewapening: Zware mitrailleur Schwarzlose M.08
Commandant: sergeant H. van der Weert
korporaal C. Vlietstra
soldaat D.W.J. Vogel
soldaat W.J. Debel
soldaat M. van der Vliert
soldaat A. Wennekers
soldaat A. de Klerk
soldaat C. van Ingen
soldaat H. Zijnen
soldaat K.H. Schols
soldaat H. Ferwerda
soldaat A. Gaanderse
Camouflage:
De flankerende betonkazemat B2 voor zware mitrailleur Schwartzlose M.08 werd gecamoufleerd door een rondom de kazemat opgetrokken houten schuurtje.
Deze kazemat kreeg daardoor geen specifiek camouflageverfpatroon.
|