Home Verhaal Fotoboek Discussiegroep
Abwehrstellen 1939

Abwehr-nebenstelle (Nest) Koln 1939/1940


Abwehrstelle Wehrkreis VI MünsterAbwehr Nebenstelle Koln


Gruppe I SpionageGruppe III Contraspionage

Referat

H

M

L

G

W

P

iReferat

A

H

M

L

W

C

F

D

S


Gruppe II SabotageReferat

F.Gr.


1. Gr.

2. Gr.


KON

Referat

H

M

L

G

W

P

i


 


Adres: Riehlerstrasse 21
Feldpostnummer 13771
Leiter: Rittmeister Friedrich Wilhelm Rudolph (aliassen: Baumeister, Weber, F.W. danner, Steinbach, Steinhauer, F.W. bendler, Rondel, Van Delden, Dammer, Karl Heinz Sander, Rohleder, Rohgerber, Reuter, Wolff)


Meldekopfe:

Meldekopf Kleve, Leiter: Oberleutnant Oskar Dyckerhoff
Meldekopf Kaldenkirchen, Leiter: Leutnant Hans Heymanns
Meldekopf Düsseldorf,
Meldekopf Aachen, Leiter: Hauptman Hans Rumpe

Gruppen:

Gruppe/Stelle I, spionage, Leiter:
Het grootste deel van alle Gruppe I activiteiten werden in 1939 van de AST's naar de Kriegsorganisaties (KO) overgebracht. In Nederland was dat de Kriegsorganisatie Niederlande (KON) gevestigd in Den Haag onder leiding van Oberstleutnant Walther Schulze-Bernett die vanaf september 1938 aldaar de scepter zwaaide.

Gruppe I/Heer, Leiter:
Taak: Het verkrijgen van actuele inlichtingen over de buitenlandse legers waaronder het Nederlandse (veld)leger en haar verdedigings- en aanvalskracht, inclusief de dislocatie en de verplaatsingen van de troepen, de bewapening, de verbindingen en de ondersteuning, de voorraden, de toestand van de troepen, etc. Daarbij speelde een belangrijke rol om de intenties en plannen van het land en de krijgsmacht te onderkennen. Een kleine staf van enkele officieren beheerden een netwerk van agenten die in het land de informatie verzamelden en doorgaven aan tussenpersonen, via bijeenkomsten, via postduiven, via postbussen, etc. De meldingen gingen naar de gruppenleiter en zijn staf. Samenvattingen van de meldingen gingen ook naar de Ic die 2 maal daags een feindbild meldung doet en voor de verdere verwerking van de informatie zorgdraagt.
Bereik: Gruppe I/H AST VI richtte zich (via KON) onder andere op Nederland waarbij de Leiter direct onder verantwoordelijkheid stond van Abt. I/H in Berlijn.

Gruppe I/Marine, Leiter:
Taak: Het verkrijgen van actuele inlichtingen over de buitenlandse marine waaronder de Nederlandse en haar verdedigings- en aanvalskracht, inclusief de dislocatie, vlootbewegingen en andere bewegingen van vaartuigen op zee en de binnenlandse wateren. Een kleine staf van enkele officieren beheerden een netwerk van agenten die in het land de informatie verzamelden en doorgaven aan tussenpersonen, via bijeenkomsten, via postduiven, via postbussen, etc.
Bereik: Gruppe I/H AST VI richtte zich (via KON) onder andere op Nederland. Naar zijn aard was AST Hamburg in Nederland en dan met name in Rotterdam en Amsterdam van oudsher zeer actief. Beide afdelingen opereerden onafhankelijk van elkaar. Er kon dus een overlap zijn. Coordinatie geschiedde vanuit Berlijn.

Gruppe I/Luft, Leiter: Major Johannes Travaglio
Taak: Het verkrijgen van actuele inlichtingen over de buitenlandse luchtmacht waaronder de Nederlandse en haar verdedigings- en aanvalskracht, inclusief de dislocatie en informatie over luchthavens, vliegbewegingen, bewapening, etc. Tevens was een rol weggelegd voor de productie van vliegtuigen in Nederland. Een kleine staf van enkele officieren beheerden een netwerk van agenten die in het land de informatie verzamelden en doorgaven aan tussenpersonen, via bijeenkomsten, via postduiven, via postbussen, etc.
Bereik: Gruppe I/L AST VI richtte zich (via KON) onder andere op Nederland waarbij de Leiter direct onder verantwoordelijkheid stond van Abt. I/L in Berlijn.

Gruppe I/G/Technische Abwehrmittel,Leiter:
Taak: Technische ondersteuning voor de gehele AST. Zij zorgden bijvoorbeeld voor het beheer, onderhoud en ontwikkeling van het radionetwerk, ondersteuning voor geheimschrift, fotografie, microfilmtechniek, etc. Maar ook echte of valse identiteitspapieren.

Gruppe I/Wirtschaft, Leiter: Oberstleutnant Focke
Taak: Economische spionage in de ruimste zin van het woord.

Gruppe I/Presseauswertung, Leiter:
Taak: Meer dan alleen het lezen van kranten.

Gruppe I/i (Funknetz),
AST Munster had geen eigen funknetz afdeling. Voor de technische ondersteuning was AST Munster afhankelijk van Nebenstelle Koln (Hauptman Schwarzenberg of AST Wiesbaden. (zie 21 AGp DIC/D/CI/14 p. 6. KV 2-968)

Gruppe/ Stelle II, sabotage, Leiter: Rittmeister Kurt Mirow

Chefgruppe: Personalangelegenheiten, Ausbildung der V-Leute, Ausarbeitung von Sabotageanweisungen, Leiter:

Gruppe 1: Erkundung und Einsatz von oppositionellen Organisationen und nationalen Minderheiten in verschiedenen Ländern, Leiter: Oberleutnant Alfred Krehl (waarschijnlijk)

Gruppe 2: Sabotage und Zersetzung, Leiter: Hans Raupach (waarschijnlijk)

Gruppe/ Stelle III, contraspionage, Leiter: Johannes Carl Wilhelm Schierenbeck (waarschijnlijk)

Gruppe III A (Chefgruppe): Allgemeine Angelegenheiten, Leiter:

Führungsgruppe III H: Spionageabwehr im Heer, Befragung von Kriegsgefangenen, Leiter:

Gruppe III M: Spionageabwehr in der Marine, Leiter:

Gruppe III L: Abwehr in der Luftwaffe, Leiter:

Gruppe III Wi: Abwehr in der Wirtschaft, Leiter:

Gruppe III C: Abwehr bei Behörden im Inland, Leiter:

Gruppe III F: Abwehr im Ausland, Leiter:

Gruppe III D: Diversion, Feindtäuschung, Leiter:
Taak: het coördineren van misleidende informatie. III/D wilde een afschrift van de schriftelijke uitwerking van elke misleidend bericht. Zonder expliciete toestemming van III/D kon een misleidend bericht niet uitgebracht worden. Gebeurde dat wel dan nam men dat zeer hoog op en volgden extreme repercussies tot aan een aanklacht wegens (hoog-)verraad toe.
De reden voor deze nauwgezetheid was dat men goed wilde bestuderen hoe het bericht door de tegenpartij werd verwerkt en behandeld. III/D stond direct in contact met OKW, Seekriegsleitung, OKH, etc. Die diensten werden geïnformeerd over de informatie en gevraagd om commentaar. De misleidende informatie werd vervolgens door een ervaren en betrouwbare agent gelekt waarna III/D goed in de gaten hield hoe de informatie werd verwerkt.

Gruppe III S: Bekämpfung von Sabotage, Leiter:


Officieren/onderofficieren:

Craemer von Auenrode (alias Ludovico) Gruppe I/Luft
Kapitanleutnant Conrad, Gruppe I/Marine
Wilhelm Jozef Bodens, II/1
Hauptmann Alfred Krehl, II/1
Alfred Topfer, II/1

Kapitanleutnant Krumbholz, Gruppe I/Marine


Personeel:

Mohren, Mathias, alias negro. Chauffeur.


Agenten:

H.P.H. Huijbers
Joseph van Poppel, II
Auke Damhof, II (vermoedelijk)
Andries Christen
Jan (alias Hans)
A.G. Lagerweij, Groenekan(Deze pagina is nog in bewerking. Derhalve zullen, voor zover noodzakelijk, nog aanvullingen en/of correcties volgen.)

Bronnen:
Etienne Verhoeyen, Spionnen aan de achterdeur
Die den Nebel des Krieges luften
The National Archives, Kew, Richmond, Surrey, TW9 4DU, KV 2/267 Erich Pfeiffer
The National Archives, Kew, Richmond, Surrey, TW9 4DU, KV 2/265 en 2/266 Baumeister
Griff nach dem Westen, Deel 2, Burkhard Dietz,Ulrich Tiedau, Burkhard Dietz, Helmut Gabel,Helmut Gabel


Gebruiksvoorwaarden Colofoon Copyright 2014-2018 J.F.D. Bruinsma, bijgewerkt op 16 november 2018