BEENKAPPEN ONBEREDEN MODEL 1918

De harde beenkappen waren ingevoerd in 1918 en werden uitgereikt aan Pontonniers en Torpedisten, KMD, Motorartillerie, Politietroepen, PAW en bij de infanterie bij chauffeurs, motorordonannsen. veel officier en enige onderofficieren droegen ook deze beenkappen.

A. Een paar beenkappen onbereden vervaardigd van gezwart paardenleder. In tegenstelling tot de beenkappen bereden waren deze beenkappen hard en stevig. De bovenkant was voorzien van een bies. Aan de binnenkant is het CM 1940 zichtbaar, aan de onderzijde een deel van het messing/ koperen sluitoog. Aan de bovenzijde werden de beenkappen gesloten met een riempje met balkgesp.

B. De harde beenkappen waren gemodelleerd in de vorm van een gemiddeld onderbeen. Het leer is significant dikker dan het leer voor de slappe bereden beenkappen.

C. Door de beenkappen van het rechterbeen links over rechts en het linkerbeen rechts over links te slaan, eerst aan de onderzijde te klemmen en vervolgens aan de bovenzijde af te sluiten met een riem en een gespsluiting, bleven de beenkappen om de benen vastzitten.

D. Aan de onderzijde schoof men een veer (zijaanzicht links op de achtergrond) in het sluitoog; het vierkant dat aan de voorzijde zichtbaar is.




E. Aan de binnenkant was aan de sluitkant en de onderkant van de beenkappen een lederen belegstuk van bruin tuigleer met een breedte van 5 cm genaaid. De sluitveer is goed zichtbaar op het belegstuk op de achtergrond. Op de voorgrond het sluitoog waar de veer van boven in geschoven werd.

F. Detail van het sluitoog. Aan de onderzijde zijn de beenkappen afgerond.




G. Het riempje en de gesp aan de bovenzijde waren bedoeld om de vorm van de kap naar believe strakker of wijder stellen en te fixeren.

H. Detail van het oog waar het riempje werd doorgestoken om vervolgens het riempje door middel van de gesp vast te zetten.




I. De linker en rechterkap kende een lengte van 36, 34, 32 en 30 cm. (cijfer 1-4) en een kuitwijdte van 44, 42 of 40 cm (A,B of C). Het CM 1920 stempel is zichtbaar en P T, dat staat voor Politietroepen. Dit exemplaar werd dus uitgereikt aan personeel van de Politietroepen.

J. Normaal gesproken fixeerde men de beenkap aan de onderzijde met een veer en een sluitoog, zie boven. Bij dit exemplaar is ook de onderzijde met een riempje en een gesp gefixeerd.











Leestip:
De ransel op de rug - De uitrustingstukken van de Nederlandse soldaat sinds 1813. Deel 1, verzameld door Martien Talens.





Fotogallerij



(klik op foto om te vergroten)


A. foto: NMM Soesterberg


B. foto: van Loon militariacollectie


C. foto: van Loon militariacollectie


D. foto: van Loon militariacollectie


E.


F.


G.


H.


I. foto: van Loon militariacollectie


J. foto: NMM Soesterberg



De foto's in deze kolom met foto: zijn eigendom van degene die in achter de dubbele punt staat genoemd. Buiten de door hen gestelde voorwaarden of zonder uitdrukkelijke toestemming van rechthebbende is het gebuik van deze afbeelingen niet toegestaan.

All photographs with foto: are property of that person or organisation and are not to be reproduced or used by others without permission of the owner.