Voorbeeld uniform voor een luitenant 1e klasse infanterie

Voorbeeld uniform voor een luitenant 1e klasse infanterie * illustratie van W.P. Landzaat, gekleurd door Bart van der Meijden en bewerkt omwille van de uitleg over de verschillende rangen binnen het Nederlandse Leger 1939/1940.

Onderscheidingstekens


Een luitenant 1e klasse droeg twee zilverkleurige sterren op de kraag. De biezen op de mouwen waren blauw. De kraag van de veldjas had een blauwe bies en ook de biezen op de broeknaden waren blauw. Op de veldmuts droeg hij een goudkleurige bies. Op de grijsgroene kepie waren de onderste (eerste) bies en de bies daarboven (tweede) goudkleurig.

Functies


De luitenant 1e klasse was een subalterne officier. Bij de infanterie was een luitenant 1e klasse in de meidagen 1940 en/of kort daarvoor soms sectiecommandant. Hij voerde dan het bevel over ongeveer 30-34 manschappen en onderofficieren.

Meestal had hij een functie bij de staf van het bataljon of een hoger echelon. In enige gevallen was hij compagniescommandant.

Was de luitenant 1e klasse adjudant bijvoorbeeld van de bataljonscommandant, dan was de ster die het dichtst bij de sluiting lag van brons, zie voorbeeld in rechterkolom.

Bewapening


Het persoonlijk wapen van de luitenant 1e klasse was doorgaans het pistool M25.